Haridus- ja teadusministeerium koostöös Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) ja Hiiumaa gümnaasiumiga viis läbi kunstikonkursi, mille žürii valis 19 võistlustöö hulgast välja Timo Tootsi ideekavandi märgusõnaga „Tuuleluule“, teatas RKAS.

Kunstikonkursi raames otsiti ideelahendust, mis sobituks rajatava Hiiumaa gümnaasiumi arhitektuurse tervikuga. Kooli sise- ja väliruumi kujundamisel sai lähtepunktiks Hiiumaal kootud kirikinda Kärdlale omane muster, mis väärtustab traditsiooni. Arhitektuurse kontseptsiooni läbivaks ideeks on traditsiooniliste vihjete lisamine kaasaegsesse käsitlusse. Konkursil olid eelistatud kaasaegsed ja abstraktsed lahendused, mis lubaks teost ka füüsiliselt kogeda.

Žürii valis võidutööks kineetilise skulptuuri „Tuuleluule“. Teos koosneb kahest „raamatulehest“, mille sisuks on mustad ja valged „tuulepikslid“. Hiiumaal ei lõppe tuul kunagi otsa ning kui see puhub läbi „raamatu“, paneb ta pikslid pöörlema, tekitades heli ning luues üha uusi must-valgeid luulemustreid.

Teise koha ning 200 euro suuruse preemia otsustas žürii anda kavandile „YLO“, mille autor on Urmas Viik. Tegemist on puitskulptuuride grupist koosneva installatsiooniga, mille idee põhineb Ülo Soosteri maalil „Värvilised kadakad“.

Kolmanda koha pälvis skulptuuri ideekavand „PU:“, autoriteks Mari-Liis Tammi-Kelder ja Eero Liivrand. Skulptuuri keskmeks on looduskujund - puu tüvi ja võra -, mis seob endas Kärdla kindakirja, muistse koopajoonise ja labürindi kujutised. Kolmanda kohaga kaasneb 100 euro suurune preemia.

Kunstikonkursi žüriisse kuulusid Gregor Taul (Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühing, žürii esimees), Anneli Porri (Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühing), Elo-Katre Liiv (Eesti Kunstnike Liit), Kristian Nigul (määratud Eesti Kunstnike Liidu poolt), Jürgen Vahtra (Hiiu valla arhitekt-planeeringute peaspetsialist) ning Sulev Loopalu (Hiiumaa gümnaasiumi kunstiõpetaja). Hääleõiguseta liikmena osales žürii töös ka Hiiumaa gümnaasiumi direktor Ivo Eesmaa.

Kunstikonkursi võitjalt tellitava teose maksumus ilma käibemaksuta on 20 000 eurot. Teost saab Hiiumaa gümnaasiumi ees näha alates käesoleva aasta sügisest.

Hiiumaa gümnaasiumi kunstikonkursi kavanditega on võimalik tutvuda näitusel, mis toimub kooli raamatukogus (Uus tn 4, Kärdla). Näitust on võimalik külastada alates 7. aprillist 2016 kuni 15. aprillini 2016 (kaasa arvatud).

2011. aastal jõustus kunstiteoste tellimise seadus, mille kohaselt tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt ühe protsendi eest soetada kunstiteoseid. Seadus rakendub riigi- ja avalik-õiguslikele asutustele ning riigi enamusosalusega sihtasutustele ja mittetulundusühingutele, kuid ei laiene kohalikele omavalitsustele. Kunstiteoseid tuleb tellida, kui ehitustöid teostatakse vähemalt 625 000 euro ulatuses. Kunstiteoste hanke ülempiir on 65 000 eurot. Summadele lisandub käibemaksukohuslaste puhul käibemaks.