Riho Rahuoja (55) sai Reformierakonna liikmeks 31. jaanuaril. Rahuoja ütles otsust põhjendades, et ettepanek Reformierakonda astuda tehti talle koos ettepanekuga saada Hiiu maavanemaks, aga teda ei survestatud selleks, kirjutab Hiiu Leht.

“Ütlesin toona, et vajan mõtlemisaega ja erakonda mittekuulumine ei saanud takistuseks asumisel maavanema kohale,” selgitas Rahuoja.

13 aastat sotsiaalministeeriumi asekantslerina töötanud Rahuoja ütles, et on teinud koostööd kõikide parlamendierakondadega ja töötanud koos erinevatest erakondadest ministritega, kuid Reformierakond on oma vaadetelt talle kõige sümpaatsem.

Peaminister Andrus Ansip avaldas 30. jaanuari riigikogus esinedes arvamust, et kuigi Hiiu maavanem Riho Rahuoja on veel ainuke parteitu maavanem, siis tema avalike ütlemiste põhjal kuulub ta peaministri arvates hingelt Reformierakonda.

Keskerakondlane Priit Toobal päris peaministrilt aru, kas Ansipi hinnangul on see lihtsalt puhas juhus, et seitse maavanemat kuulvad IRL-i ja seitse kuuluvad Reformierakonda.

„Ma usun, et ükski nendest maavanematest pole heitnud kulli ja kirja, missugusesse erakonda astuda, et neil kõigil on välja kujunenud maailmavaade. Te küsisite enne Hiiumaa maavanema kohta. Ma ei tunne teda väga palju isiklikult, aga ma olen teda esinemas korduvalt näinud, ma olen lugenud tema artikleid ja ma võin öelda, et minu meelest hingelt kuulub ta Reformierakonda,” vastas Ansip.

Maavanemate politiseerituse kohta küsis ka Toobali erakonnakaaslane Tarmo Tamm, kes päris, kas vastab tõele see jutt, et Hiiu maavanem on politiseerimata, sest koalitsioon ei suutnud kokku leppida, kumba erakonda peaks maavanem kuuluma.

Valitsus kinnitas Rahuoja Hiiu maavanemaks möödunud aasta suvel.

Rahuoja ametiaeg kestab 2017. aasta juuli lõpuni.

Eelmine maavanem Hannes Maasel lahkus ametis mullu veebruari alguses, kuna tema koostöö regionaalminister Siim Kiisleriga ei kulgenud hästi.