„Me nõuame, et Eesti tühistaks ametliku kohtumise dalai-laamaga ja lõpetaks sekkumise Hiina siseasjadesse,“ teatas Eestis asuv Hiina saatkond Delfile.

Saatkond nimetab dalai-laama taandumist poliitikast ja pensionile jäämist poliitiliseks trikiks. „Mis mängu dalai-laama ka ei mängiks, loobub ta võimust või mitte, on Tiibeti sõltumatus ja Hiina jagamine kaheks määratud läbikukkumisele," vastas saatkond Delfi palvele kommenteerida Tiibeti usujuhi visiiti Eestisse.

Tiibeti paguluses elav vaimne liider dalai-laama Tenzin Gyatso saabub Eestisse täna budismi instituudi ja riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel. Homme peab ta Vabaduse väljakul avaliku kõne “A Call for Universal Responsibility”.

Peaminister Andrus Ansip ütles juba veebruaris, et Eesti on järginud kogu aeg ühe Hiina poliitikat ja nii nagu kõigi teiste riikide peaministrid, hoidub ka tema ametlikest kohtumistest dalai-laamaga.

Kaitseminister Mart Laar täidab sel nädalal puhkusel viibiva peaministri ülesandeid ja kohtub homme dalai-laamaga Toompea lossis lõunasöögil, mille korraldab parlamendi Tiibeti toetusrühm.

President Toomas Hendrik Ilves kohtub Eestit külastava Tiibeti vaimse liidri dalai-laama Tenzin Gyatsoga mitteametlikult.