“Las vähemalt saab teada, et inimesed tundsid ta ära!” ütles Sukku SL Õhtulehele. “Kohut ma Olga Lauristinile ei tahagi.” Sukku soovib vaid seda, et küüditamises süüdistatava Arnold Meri nime kõrval seisaks ka Olga Lauristini oma.

Elvi Sukku mäletab, kuidas sinises kostüümis Olga Lauristin seisis Nõukogude Liidu kangelase Arnold Meri kõrval, kontrollis nimekirja ning kamandas kõlaval häälel sadamasse saabunuid järjekorda. “Meri oli tema kõrval täitsa vait,” sõnas Sukku.

Olga Lauristini tütar Marju Lauristin kinnitab, et pöördus juba aastate eest kaitsepolitsei poole palvega uurida ema võimalikku osalust küüditamises. Tookord sai ta eitava vastuse. Kaitsepolitsei komissar Henno Kuurmann teatab nüüdki: “Olga Lauristin pole ei kahtlustatav ega süüdistatav, seetõttu ei oska me tema osaluse kohta midagi öelda.”

Olga Lauristini enese mälu on Marju Lauristini sõnul juba tuhmunud.

84aastane Arnold Meri on tunnistatud kahtlustatavaks karistusseadustiku nende paragrahvide järgi, mis puudutavad genotsiidi ja tsiviilelanikevastast rünnet. Meri ütleb Olga Lauristini väidetava osaluse kohta küüditamises: “Täielik väljamõeldis, fantaasia!”

Meri hinnangul on küüditamisprotsessidest saamas nõiajaht, mis on kellelegi kasulik.

Seni on kohtud Eesti süüdi mõistnud viis küüditajat.