Kokkuleppemenetluse osana mõisteti Herman Simmilt riigi kasuks välja tsiviilhagi summas 20 miljonit krooni ning üle 1,3 miljoni kriminaaltulu. Heete Simmi suhtes kriminaalmenetlus lõpetati, teatas Delfile riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Kriminaalasi Herman Simmi tegevuse uurimiseks algatati 26.05.2008. Algatamise aluseks oli kapo pikaajalise vastuluuretöö käigus kogutud teave.

Herman Simm kogus alates 1995. aasta suvest kuni kahtlustavana kinnipidamiseni 19.09.2008 edastamise eesmärgil ning edastas erinevates Euroopa riikides Vene Föderatsiooni Välisluureteenistusele (SVR):

1) välissuhete riigisaladust, riigikaitse riigisaladust, julgeolekuasutuste riigisaladust ning infrastruktuuri ja teabe kaitse riigisaladust kokku vähemalt 4 piiratud, 1 konfidentsiaalse ja 19 salajase tasemega riigisaladust sisaldavat dokumenti;

2) välislepingute alusel edastatud välisriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide side- ja infosüsteeme, andmeturvet, luuret, vastuluuret ning kaitsepoliitikat puudutavat salastatud välisteavet vähemalt 82 piiratud, 247 konfidentsiaalse ja 33 salajase tasemega välisteavet sisaldatavat dokumenti;

3) kogus ja edastas SVR kontaktisikutele erinevate Eestis elavate isikute isikuandeid ja muud teavet, mille abil kahjustada Eesti huve ning leida ja kallutada teisi Eesti Vabariigi kodanikke riigireetmisele.

Lisaks eeltoodule kogus ja edastas Herman Simm alates 01.09.2001 SVR kontaktisikutele Eesti kaitsepoliitikat, kaitseväge, välissuhtlust ja turvasüsteeme puudutavat, avaliku teabe seaduse alusel asutusesiseseks kasutamiseks tunnistatud teavet kokku vähemalt 2908 dokumenti.

Herman Simmi vastu kogutud tõendid on valdavalt infotehnoloogilist laadi, vähemal määral on isikulisi ja jälitustegevuse käigus kogutud tõendeid. H. Simmi kodus ja suvekodus teostatud läbiotsimise käigus leiti riigisaladuse märkega dokumente ning fotoaparaadid, mälupulgad ja arvuti, mis sisaldasid Herman Simmi poolt edastatud dokumente.

Herman Simmi tegevust juhtisid erinevatel aegadel kaks Vene välisluureteenistuse (SVR) ohvitseri: Valeri Zentsov ning Portugali kodaniku Antonio de Jesus Amurett Grafi identiteeti kasutanud Sergei Jakovlev.

Neile edastas H. Simm ka eelkirjeldatud informatsiooni. S. Jakovlev on kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ja tema suhtes on välja antud Euroopa arreteerimismäärus. Herman Simmi kohtumised oma SVR kontaktisikutega toimusid vähemalt 15 riigis ja kolm-neli korda aastas. Need olid seotud H. Simmi töölähetuste ja puhkusereisidega.