Vene Erakonna Eestis juhid Stanislav Tšerepanov ja Gennadi Afanasjev on välja tulnud seisukohaga, et Nõukogude okupatsiooni teemale tuleks kehtestada moratoorium. "Afanasjev läheb koguni nii kaugele, et okupatsioon on usu küsimus ja see ei ole õiguslikult tõestatud," kirjutas Herkel oma ajaveebis.

"Loomulikult Tšerepanov ja Afanasjev eksivad, sest riigikogu on juba kümme aastat tagasi Nõukogude Liidu kommunistliku okupatsiooni Eestis kuritegelikuks tunnistanud. Kuidas saab riigikogus vastu võetud avaldusele moratooriumi kehtestada, jääb pehmelt öeldes arusaamatuks. Samuti on totalitaarse kommunismi kuriteod hukka mõistnud nii Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (2006) kui ka Euroopa Parlament (2009)."

Herkel nendib, et kui Vene erakond ei oleks ühinemas sotsiaaldemokraatidega, siis poleks Tšerepanovi-Afanasjevi seisukohtadel ilmselt erilist kaalu ega kandepinda. "Kuna aga just selline ühinemine on teoksil, siis tuleb sotsiaaldemokraatidel kiiremas korras selgitada, millised hakkavad olema ühinenud erakonna vaated okupatsiooni küsimuses. Lootuses, et Sven Mikser selle vastuse kiirelt annab, tuletan meelde teema varasemat käsitlust."

18. juunil 2002. aastal võttis riigikogu vastu avalduse "Okupatsioonirežiimi kuritegudest Eestis". Avalduses rõhutatakse Herkeli sõnul, et kui Saksamaa natsionaalsotsialistliku režiimi kuriteod on autoriteetsel rahvusvahelisel tasandil hukka mõistetud, siis Nõukogude Liidu kommunistliku režiimi samaväärsed kuriteod pole sellist hinnangut pälvinud.

Tolla avaldusega aga selline hinnang nimelt anti. "Muuhulgas öeldakse, et Nõukogude Liidu okupatsioonivõimud panid agressiooni tulemusena okupeeritud ja annekteeritud Eesti territooriumil toime genotsiidi ning inimsusevastaseid ja sõjakuritegusid, võõrandasid õigusvastaselt vara ja hävitasid sihipäraselt eesti rahvuskultuuri, sealhulgas mälestisi ja trükiseid, muutsid venestamise eesmärgil Nõukogude Liidu kodanike Eestisse massilise ümberasumisega elanikkonna rahvuslikku koosseisu, et hävitada eesti rahvus."

Herkel märkis, et sellest lähtudes kuulutas riigikogu Nõukogude Liidu organid, nagu NKVD, NKGB, KGB ja teised ning nende asutuste moodustatud tribunalid, erinõupidamised, samuti hävitus- ja rahvakaitsepataljonid ja nende tegevuse kuritegelikeks.

"Teiste seas hääletasid nimetatu poolt tollased mõõdukad ehk tänased sotsiaaldemokraadid. Täna jätkavad neist riigikogu liikmetena Eiki Nestor ja Mart Meri. Kui Tšerepanovil ja Afanasjevil on soov eduka ühinemise järel sotsidega pisut suuremat poliitilist karjääri teha, siis tuleks neile aegsasti kogenud mentorid määrata, et sellised ebatäpsed ja eksitavad avaldused ei korduks," rõhutas Herkel.