Justiitsminister Urmas Reinsalu lubas eile Vabaerakonna liikmete arupärimisele vastates, et esitab selle aasta detsembris ettepanekud muudatuste tegemiseks erakondade rahastamise ja poliitikareklaami valdkonnas, lähtudes nii koalitsioonileppe punktist, mis lubab antud valdkonda analüüsida kui ka riigikogule esitatud kollektiivsest pöördumisest „Lõpetada erakondade ületoitmine!“

Herkeli sõnul esitas Reinsalu oma seisukohad nii ebamääraselt ja laialivalguvalt, et konkreetset läbimurret on raske loota. „Küsimusele, kas detsembriks valmib eelnõu, vastas Reinsalu, et tema esitab riigikogu põhiseaduskomisjonile raporti, mille põhjal komisjon saab kavandada edasisi samme. Kõik see meenutab pidulikku paigalmarssi teema suretamise nimel,“ ütles Herkel.

Kuigi probleemi on hakatud vähemalt tunnistama, ei ole Reinsalu koduerakond IRL Herkeli arvates probleemi lahendamisest huvitatud, sest riigieelarve raha eest makstakse kampaaniavõlgu ja klatitakse valede juhtimisotsuste muid tagajärgi.

Vabaerakond on esitanud riigikogule eelnõud, mis näevad ette erakondade riikliku rahastamise olulist vähendamist, samuti on Vabaerakond lubanud esitada sellekohased muudatusettepanekud tuleva aasta riigieelarvele. „Me oleme ikka kartellierakondadest üks samm ees, aga me loodame, et nad varem või hiljem jõuavad järele ja toetavad meid, sest kõigis erakondades on tarku inimesi, kel on praegu kehtiva erakondade rahastamise süsteemi pärast lihtsalt häbi,“ ütles Herkel.

Vabaerakonna algatajad esitasid eelmise aasta oktoobris riigikogule ligi nelja tuhande allkirjaga kollektiivse pöördumise, et vähendada otsustavalt erakondade riigieelarvelist rahastamist, seada eraldatavale rahale sihtotstarve ning lõpetada kohalike valimisliitude diskrimineerimine. Selle aasta aprillis loobus riigikogu põhiseaduskomisjon selle pöördumisega tegelemisest, delegeerides vastamise justiitsminister Urmas Reinsalule.