„Ka pakutud kaheaastane vastuvõtuaeg oleks Eestile üle jõu käiv. See ei arvesta meie võimaluste ja vajadusega korraldada põgenikele keeleõpe, tagada arvestatav vastuvõtukeskkond ning sellesse investeerida. Iga saabunud põgeniku kohta Euroopa Komisjoni poolt lubatud ühekordne 6000-eurone tugiraha ei kata ligilähedaseltki nende vastuvõtmisega seotud kulutusi. Lõimumine võtab mitu aastat, seetõttu ühekordne ei päästa,“ ütles Andres Hetkel.

Herkel väljendas veendumust, et Eesti tahab olla Euroopa Liidu vastutustundlik liige, aga see on võimalik ennekõike siis, kui arvestatakse meie reaalsete võimalustega. „Põgenike küsimuses liigne kiirustamine ja pealesurumine pigem soodustab võõraviha ja viib ühiskonna tasakaalust välja,“ lisas ta.

„Eesti peaks jätma endale põgenike vastuvõtmise korral võimaluse neid selekteerida. Meie arvates vajavad abi eeskätt need põgenikud, kelle elu on nende demokraatial põhinevate vaadete või sõjalise tegevuse tõttu otseselt ohustatud,“ lõpetas Vabaerakonna esimees.