Nendeks põhimõteteks on põgenike õigus pöörduda tagasi kodudesse; korralikud elutingimused kuni tagasipöördumine saab võimalikuks; kogu sõjategevusse haaratud ala demineerimine; füüsiliste rünnakute ja inimeste kodudest väljaajamise peatamine; sõjavangide kaitse; rahvusvaheline abi konfliktipiirkonnale, kirjutab Herkel oma
.

Euroopa Nõukogu inimõiguste komissar Thomas Hammarberg külastas Vladikavkazi, Tshinvalit, Gorit, Tbilisit ja Moskvat 22. — 29. augustini.

Hammarberg möönis Herkeli küsimusele vastates, et esimene printsiip ehk põgenike tagasipöördumine on raskemini saavutatav Gruusia küladest välja aetud inimeste puhul. Lõuna-Osseetia de facto president Kokoitõ kinnitas inimõiguste komissarile koguni, et see ei saa toimuda, teised ametimehed on olnud oma väljaütlemistes vähem jäigad.

“Kui Venemaa ei loo Georgia küladest välja aetud inimestele võimalust koju tagasi pöörduda, luues selleks ka poliitilised tingimused, siis on Assambleel kindlasti põhjust pöörduda sanktsioonide rakendamise juurde. Pean silmas juhtu, kui sanktsioone ei õnnestu rakendada varem, see tähendab eeloleval sügissessioonil,” kirjutab Herkel.