Suvilahti on Helsingi linnavalitsuse arendusprojekt, mille sihiks on loomemajanduse arendamine endises tööstuspiirkonnas. Juba praegu tegutseb Suvilahtis kümneid kunstistuudioid ja muid kultuuriasutusi.

„Avatav Eesti Maja on järjekordne ja oluline teetähis Eesti–Soome suhetes, ja mitte ainult kultuurisuhteid silmas pidades, see läbimurre on märksa sügavama tähendusega,“ kommenteeris linnavalitsuse otsust Eesti Instituudi direktor Mart Meri. „Helsingi Eesti Majast on kõneldud aastaid. Nagu ka vastupidi – Soome majast Tallinnas. Nüüd oleme jõudnud esimese tulemuseni,“ ütles Meri.

Ka Soome kultuuri- ja spordiminister Stefan Wallin avaldas oma heameelt, et Soome Eestiga seotud organisatsioonide mitmeaastane eesmärk on teostunud: „Pikaajaline koostöö on toonud nähtava tulemuse. Ühised ruumid lisavad kindlasti suuremat sünergiat, uusi ideid ja koostöövorme, mis teenindavad inimesi ja ettevõtteid mõlemal pool Soome lahte,” lausus Wallin.

Eesti Majas on end suve jooksul sisse seadnud EAS-i Soome esindus, Eesti Instituut Soomes, Soome Eesti-ühingute Liit ning Tuglase Selts. „Muidugi on kahju maha jätta legendaarne aadress Mariankatu 8, Tuglase seltsi kauaaegne asukoht, mis on tähtsat rolli mänginud Eesti lähiajaloos ja kus on asunud ka instituudi büroo, ent uued ruumid pakuvad tegutsemiseks võrratult paremaid võimalusi,“ sõnas Mart Meri.

Eesti Majas on ruumi näituste eksponeerimiseks, muusikaürituste korraldamiseks, koosolekute, seminaride ja koolitusürituste pidamiseks ning avardub ligipääs Tuglase seltsi tähelepanuväärselt mahukale raamatukogule. „Tuglase Selts on tundnud pikka aega puudust uutest ruumidest – nimelt on seltsi Balti raamatukogu maailma suurim eestikeelne raamatukogu väljaspool Eesti riigi piire. Uus Eesti Maja koondab oma katuse alla Tuglase seltsi tähtsad koostööpartnerid, ja see võimaldab teenindada senisest paremini nii seltsi liikmeid kui ka kõiki teisi Eestist huvitunud inimesi”, sõnas Tuglase Seltsi tegevjuht Juhani Salokannel.

EAS-i Turismiinfokeskusest saab Soome tarbija infot ja nõuandeid Eestisse reisimise kohta, lisaks tegeleb esindus aktiivselt Soome investoritele Eesti võimaluste tutvustamisega ja on abiks Eesti ettevõtetele Soome turule sisenemisel. Kompleksi juurde kuulub ka avar väljak, mis sobib mitut laadi vabaõhuürituste korraldamiseks.

Samuti on avanud majas oma esinduse Tartu Ülikool. „Tartu Ülikooli esinduse loomisega Helsingisse soovime oma õppe- ja teadustöö kontakte Soome partneritega veelgi elavdada, et sellest võidaksid mõlema riigi üliõpilased, õppejõud ja teadlased. Märkimisväärset lisaväärtust loob kindlasti ka esinduse asumine Helsingi Eesti Majja ja tihe koostöö teiste Eestiga seotud asutustega,” kommenteeris ülikooli rektor Alar Karis.

Peale soomlastest Eesti sõprade hakkab Eesti Maja koondama ka pealinna piirkonnas elavaid eestlasi, keda on praeguseks mitukümmend tuhat. Keskuses hakkavad tegutsema mitmed eestikeelsed lasteringid, muusikastuudio ning toimuvad muinasjutulaupäevad, keelekursused ja palju muud.

Täna oodatakse kõiki Eesti Maja avamispidustustele. Eesti Maja avab oma uksed kell kümme, mil külastajad saavad tutvuda Eesti Disainerite Liidu kaasabil sisustatud ning kujundatud ruumidega läbi keskuse kolme korruse. Kogu päeva jooksul on avatud Eesti Maja ruumides tegutsevate asutuste infopunktid, galeriis saab näha ”estonian_design” väljapanekut ning lastele toimub keskuse lastetoas omaette programm kuni kella 16.

Eesti Maja pidulikul avamistseremoonial Kattilahallis võtavad sõna kummagi riigi kultuuriminister, Tallinna ja Helsingi abilinnapea, sõna saavad ka majas asuvate organisatsioonide esindajad. Vahepalaks kõlab muusika Tallinna poistekoorilt, kes annab tasuta kontserdi sama päeva õhtul kell 19 ka Helsingi Toomkirikus.

Kell 18 on kõik oodatud kontserdile Kattilahalli saali, kus Eesti Maja avamise puhul esinevad Kauko Röyhkä, Singer Vinger ning õhtu lõpuks keerutab plaate DJ Otso Kantokorpi. Avamispäeva programm on nähtav Eesti Maja koduleheküljel www.eestimaja.fi.