Helmese ja Vabariigi valimiskomisjoni andmetel töötasid valimiste infosüsteem ja serverid ettenähtud viisil ning valimistulemustes ning andmete õigsuses ei ole mingit põhjust kahelda.

Kõik Helmese poolt loodud valimiste infosüsteemi komponendid töötasid laitmatult kogu valimiste ajal. Valimiste andmete õigsuses ei ole põhjust kahelda.

Vea tekitas andmebaasimootori ebaoptimaalne käitumine, mistõttu päringute täitmisel tekkis lubamatu viivitus ning päring katkestati. Lahendusena sunniti andmebaas oma käitumist ümber otsustama, mida andmebaas oleks pidanud tegema koheselt automaatselt.

Helmese poolt arendatud komponendid käitusid tõrgeteta. Põhjus on vabavaralises andmebaasimootoris PostgreSQL, mis ei suutnud õigeaegselt ise otsustada kuidas efektiivselt päringut täita. Helmese poolt olid kõik tehnilised tingimused selleks täidetud ja testis kontrollitud.

Helmes tegeles probleemi ilmnemisel väga operatiivselt. Põhjus leiti 10 minutiga ent andmebaas ei allunud tehnilistele korraldustele piisavalt kiiresti – ümber lülitumine võttis aega üle ühe tunni.

„Hetk, millele VVK teleintervjuus viitas, ootasimegi Postgre taga, et andmebaas ümber lülituks. Lõpuks ootasime seda üle tunni aja ning selline viivitus ei ole ootuspärane. Omalt poolt olime kõik ära testinud ja kontrollinud ning enam midagi teha ei saanud“ selgitab tekkinud viivitust Helmese kvaliteedijuht Meelis Lang. „Ainus võimalus tekkinud olukorda ära hoida oleks olnud andmebaasi eeltäitmine samamahulise valimisinfoga, mis valimiste tipphetkel. See ei ole aga normaalne, sest süsteemi käivitamisel ei tohi olla andmebaasis sellises mahus pseudoandmeid.“