“Suhteliselt varsti pärast tema saabumist kulmineerusid sündmused Tõnismäel suure märuliga ja Vene saatkonna roll selle sündmuse juures ei olenud sugugi olematu,” ütles Helme Kuku raadio "Ärataja" saates.

Helme sõnul on see märk, mis Nikolai Uspenski saadikuks olemise juures jääb kõige enam paistma. Ühtlasi seadis ta kahtluse alla selle, kas lahkuvale Vene suursaadikule tasub anda Maarjamaa Risti teenetemärk, arvestades seda, kuidas saatkond pronksmehe sündmuste ahela juures käitus.

Helme sõnul näitaksime sellega, et me ei aksepteeri diplomaatilise korpuse sedalaadset tegevust, mis on väga selgelt kvalifitseeritav Eesti siseasjadesse sekkumisega ja meie suhtes vaenuliku käitumisega.

Venemaa praeguse suursaadiku Nikolai Uspenski ametiaja lõppemise järel tuleb Eestisse tema asemele ilmselt Juri Merzljakov, teatas Venemaa uudisteagentuur Regnum. Helme kinnitas, et ta isiklikult ei tunne Merzljakovi, kuid nii palju kui uudistes on räägitud, on Merzljakov tegelenud Kaukaasia konfliktiga Mägi-Karabahhi ümbruses.

Helme ütles, et ta ei usu, et uue suursaadiku kinnitamisega tuleb Eesti-Vene suhetes mingi murrang, sest isikutel ei ole nii suurt tähtsust, kuna nad täidavad vaid Moskva tellimust. Mart Helme sõnul tahab Moskva kehtestada ennast suurvõimuna maailmas ja üks koht, kus ta
saab demonstreerida seda, on Baltikum.