"Kõige kehvemates oludes perede lastele lubatakse tulevast suvest ligi kümne euro suurust sotsiaalabi. Kahjuks jäävad isegi paljud toimetulekutoetust saavate perede lapsed sellest kümnest eurost ilma," märkis Pikhof.

Pikhof selgitas, et toimetulekutoetuse arvestamisel võetakse pere sissetulekutest maha kulud, mis lähevad elamispinnale, elektrile ja üürile. Aga näiteks toimetulekutoetust saav üksikema lastega, kelle sissetulek on natuke üle miinimumpalga, ei pruugi vajaduspõhist peretoetust saada.

"Samuti võib uus kord tuua kaasa vajaduse kirjutada kodunt välja vanaema, kelle pension või palk ajab ühele aadressile registreeritud inimeste vaesusemäära "lõhki"," selgitas Pikhof.

Tema sõnul peavad raskustes pered käima iga kolme kuu tagant lisatoetust taotlemas ja oma viletsust tõestamas.

"Üle 90 protsendi kõigist lastest sirgub meil täna ühe- ja kahelapselistes peredes. Murettekitav on viimaste aasta trend, et perre jäävad sündimata isegi esimesed lapsed. Kui perre ei sünni esimesi lapsi, ei sünni ka teisi ja kaob vajadus maksta välja kolmandate ning järgmiste laste toetus. Nii hääbub rahvas," lausus Pikhof.