"Omandireformi ülekohtu heastamise lubadus sundüürnikele, kes reformi käigus kodudest välja tõsteti ja kompensatsiooni uue elamispinna muretsemiseks riigilt ei saanud, on seisnud Keskerakonna kõikides valimisplatvormides kakskümmend viis aastat järjest," ütles Lenk.

Nüüd, mil saadi riigis võimule, oleks Lengi meelest õige aeg oma lubadusi täitma hakata. Kuigi rahandusministeeriumi juurde lood valitsuskomisjon, mida juhatab Keskerakonna riigihaldusminister, on vastuolud omandireformi küsimuses endiselt teravad.

Lengi sõnul on omandireformi komisjoni moodustamise idee saanud komistuskiviks koalitsioonipartneritele. "Kui juba lihtsa registri loomine paneb koalitsiooni kahte pidi hääletama, millele siis loota edaspidi, kui päevakorda tuleb sundüürnikele rahalise kompensatsiooni maksmise küsimus," imestab Lenk.

Omandireformi komisjoni loomine on Lengi sõnul oluline, sest praegu ei tea keegi, kui palju on Eestis omandireformi käigus oma kodu kaotanud perekondi, sest keegi ei ole seda arvestust pidanud.

Registri loomine on tema sõnul hädavajalik tööd alustanud valitsuskomisjoni tegevuseks.

Eile kukkus riigikogus läbi Keskfraktsiooni parandusettepanek omandireformialuste seaduse muutmiseks. Parandusettepanek nägi ette sundüürnike riikliku registri loomist.

Registri loomist ei toetanud ka riigikogu rahanduskomisjon, kus eelmisel neljapäeval vastav ettepanek läbi kukkus.