Heimar Lenki sõnul kinnitas eile toimunud Keskerakonna volikogu, et erakonnas on demokraatia lõppenud. Ta viitas põhjendusena, et uus esimees Kersti Sarapuu sai 106 ja tema vastaskandidaat Peeter Ernits 51 häält, aseesimehed Mihhail Korb 100 ja Marika-Tuus Laul 50 häält.

„Kandidaadiks oleks võinud üles seada kas või Vanapagana vanaema või hoopis tühja lehe, häälte suhe oleks jäänud endiseks. Kaks kolmandikku toetab alati Simsoni leeri ettepanekuid ja üks kolmandik Savisaare leeri omi. Ettepanekute sisu ei oma erakonna lõhkujate seas enam mingit tähtsust,” leiab Lenk.

Lenk viitas, et Savisaar käis välja idee korraldada Keskerakonnas kongress, kuhu saaks tulla iga lihtliige ja Lenki hinnangul oli see väga lihtne ja demokraatlik idee. „Praegu on erakond suures kriisis. Mina usun, et põhimõtteliste lõhede puhul eesmärkides tuleb alati pöörduda küsimusega rahva poole,” tsiteeris Lenk Savisaart. „Oli kole kuulda, kuidas esimehe siiras ettepanek simsoonlaste rahulolematu kõnemõminaga maha suruti,” lausus Lenk.

Kadri Simson selgitas aga juba kolmapäeval toimunud pressikonverentsil, et selle idee ainus eesmärk on see, et kvoorum ei tuleks kokku ja jätkuks praegune olukord.

Keskerakonna volikogu istung 15.10.2016

„Kolmveerand saalist ei püüdnudki oma aju pingutada, et kas või pisutki originaalse ettepaneku sisusse tungida,” väitis Lenk, kelle sõnul ei nõustunud mõni päev tagasi poolt vahetanud koosoleku juhataja Kalev Kallo ettepanekut hääletusele panema. „Võtan teatavaks, et esimehe ettepanekut keelduti hääletamast,” sõnas Savisaar, kes Lenki sõnul veeretas end toolide vahele tagasi ning vaikis kuni lahkumiseni.

On see siis demokraatia või mõistlik käitumine, kui kolmveerand saali ei suvatse isegi erakonna esimeest enam ära kuulata, küsis Lenk. „Võib öelda, et poliitika ongi selline, aga mina ütleks, et see on limuka käitumine,” iseloomustas volikogu suhtumist volikogu esimeheks kandideerinud Peeter Ernits.

„Nii nagu konkureerivad erakonnad pole ausas poliitilises võitluses ja valimistel Keskerakonnast kunagi jagu saanud, nii püüab ka siseopositsioon oma eesmärke keeruka kombineerimisega ellu viia. Vahetatakse välja peasekretär, peatoimetaja ja büroo lukud. Tegevust ennast püütakse ohtra sõnavahu taha peita. Et partei juhtimises olevat puudujääke! Kuid unustatakse tunnustamast, et selle puuduliku juhtimisega on erakond aastaid ainuvõimul pealinnas ja kümneid aastaid Eesti kõige populaarsem partei,” pahandas Lenk.

Lenki sõnul pole saladus, et valdav osa Keskerakonna 15 000 liikmest ei kiida praeguse opositsiooni tegevust heaks. „Seda kinnitavad arvukad pöördumised ja toetusavaldused esimees Edgarile, mis saabuvad kohtadelt ja mis sadade allkirjadega tembeldatud. Kahjuks pääsevad neist erakonna interneti listi vaid üksikud. Täpselt nii palju, kui Simsoni nõunik Jaak Aab isiklikult heaks arvab ning sisevõrku üles riputada lubab. See on juhtivate keskmeeste uus demokraatia!”

Pole saladus, et pealinnas võimu teostades jättis Suur juht maarahva tihti kahe silma vahele.
Heimar Lenk

Tolle vana demokraatia hävitas Lenki hinnangul Simsoni leer, kui Keskerakond üle võtma hakkas. Seda umbes kolm aastat tagasi, kui saadi aru, et Savisaarest Tallinnas ja n-ö ausa võitlusega jagu ei saa.

„Nii alustas Simsoni leer õõnestamist kohalikes organisatsioonides. Just seal võis Savisaare vastaseid leida kõige kergemini. Pole saladus, et pealinnas võimu teostades jättis Suur juht maarahva tihti kahe silma vahele. Osakondade rahastamine oli lünklik, tähelepanu neile väiksevõitu. Neid oli kerge üle võtta, lubades solvunuile tulevikus uut arvutit ja koordinaatorile kõrgemat palka,” lausus Lenk.

Nii saavutati Lenki sõnul Savisaare-vastaste ülekaal Võru-, Põlva-, Jõgeva-, Saare- ja Järvamaa ning mitmes teises kohalikus juhatuses. Valiti oma esimehed. „Piirkonna esimehel on aga piiramatu võim. Näiteks teeb tema nimekirja inimestest, kes sõidavad järgmisele kongressile. Pole siis ime, et eelmise aasta XV kongress Tondiraba jäähallis Savisaarele nii pingeliseks kujunes. Erakorralisele kongressile Paides tuleb veelgi rangemalt kontrollitud seltskond. Järvamaa pealinnas saabub Savisaarele saatuslik tõehetk, kus ta vastaste plaanide kohaselt peab oma võimu kaotama,” lausus Lenk.

Keskerakonna volikogu istung 15.10.2016

Lenk leiab, et erakonna ülevõtmisel ongi vaid üks suur eesmärk ja see on Savisaare hävitamine. Ta lisas, et Keskerakonna uuele eliidile lisaks on sellele end pühendanud mitu riigi institutsiooni, viidates nõnda Savisaare kohtuasjale.

„Ennekuulmatu, et Savisaar kontrollib juba kolmandikku Eestit! Et tal on oma linn, ajalehed, televisioon. Ei saa lubada selle pisiku levimist üle riigi. See tuleb eos hävitada,” ironiseeris Lenk ja jätkas: „Aga mil moel temast lahti saada? Valmistel on ligi 40 000 häälega meest võimatu võita. Ainus võimalus on kasutada piibliajast tuntud võtet ja hävitada juht „omade” käe läbi. Just sellega Keskerakonnas praegu tegeldakse ja 5. novembri erakorralisel kongressil loodetakse antud ülesandega lõpuks hakkama saada.”