Neli korda laste seksuaalse kuritarvitamise eest süüdi mõistetud Valmar Koemets on taas sama teoga vahele jäänud. See pole aga esimene kord, kui korduvalt lapsi pilastanud inimesed taas uuesti ja uuesti vabadusse pääsevad. Psühhiaatrite hinnangul on predofiilia praktililselt ravimatu.

Kas ja miks retsidiivsete lastevägistajate puhul kehtib põhimõte, et vanglakaristus on ette nähtud inimese ümberkasvatamiseks, mitte ühiskonnast isoleerimiseks?

„Esiteks on seksuaalkirjategijad, sealhulgas pedofiilid, reaalsuses oluliselt vähem retsidiivsed kui teised kurjategijad (näiteks varavastaste või vägivallakuritegude toimepanijad). Ning teiseks on rahvusvahelised kogemused näidanud, et ka seksuaalkurjategijate ravi on võimalik,“ vastas Heili Sepp.

Ministeerium loodab pedofiilid ümber kasvatada

Siiski tundub avalikkuse ette jõudvate juhtumite põhjal, et pedofiilide vangistamise ja vabastamise lakkamatu ringkäik on ennetamatu, pedofiilid tuleb uuesti vabadusse lasta hoolimata suurest võimalusest, et järgnevad uued ohvrid. Ehk siis õigussüsteem on lapsepilastajate paratamatusega leppinud.

„Ei ole kindlasti lepitud,“ pole Sepp sellega nõus.

„Käesoleval aastal tegeleme aktiivselt just pedofiilide ravi teemaga. Eduka ravisüsteemi loomiseks oleme analüüsinud mitmete välisriikide kogemusi. Analüüsist selgus, et enim tulemusi annab seksuaalkurjategijate puhul kompleksravi, mis koosneb psühhosotsiaalsetest sekkumistest (nõustamine ja rehabilitatsiooniprogrammid) ning ravimitega ravist, ehk keemilisest kastreerimisest.“

Ministeeriumi hinnangul võiks Eestis kompleksravi vajada paar seksuaalkurjategijat aastas, ülejäänute puhul piisaks vaid teraapiast.

Samas on avaldatud ka lootust, et eriti ohtlike pedofiilide puhul saab hakata rakendama karistusjärgset kinnipidamist, et neil ei avaneks enam uut võimalust. „Pedofiilide puhul hakkab see toimima samamoodi nagu teiste kurjategijate puhul, kes on ühiskonnale väga ohtlikud,“ avaldas kriminaalpoliitika asekantsler lootust, et karistusjärgse kinnipidamise võimalust hakatakse ka kasutama.

Lühimenetlus — lihtsam ohvrile, aga ka pedofiilile

Lapsohvrite huvides lahendatakse pedofiiliajuhtumid kohtus sageli lühimenetluses, see aga lühendab karistus automaatselt kolmandiku võrra.

„Lühimenetluse kohaldamise pluss on aga kindlasti see, et lapsohver ei pea enam teist korda haigettegevat sündmust läbi elama ega küsitlemise kadalipust läbi käima. Ka selliseid asjaolusid tuleb menetlusliigi valikul kindlasti kaaluda,“ selgitas Sepp.

Lapse suhtes toime pandud seksuaalkuriteo menetlemine on tema sõnul üldse keeruline asi ja selle juures tuleb silmas pidada mitmeid nüansse ja võimalikke mõjusid, mis teistes menetlustes ehk nii olulised ei ole.

„Sellele, et taolises kuriteos oleks võimalik alaealist kahjustamata ka üldmenetlust pidada (so kasutada kohtus alaealise kohtueelses menetluses antud ütlusi), oleme me samuti mõelnud ja saatsime vastava seaduseelnõu ka eelmisel sügisel riigikogu menetlusse. See eelnõu võimaldab jätta teatud juhtudel alaealisi kohtusse kutsumata ning kasutada tõendina hoopis nende uurimise ajal antud ja videosse võetud ütlusi.“