“Astuda tagasi olukorras, kus väga paljud metsandust ja looduskaitset puudutavad seadused ootavad vastuvõtmist, oleks mõnevõrra ennatlik,” ütles Kranich ETAle.

Metsanduse arengukava on 13. novembril Riigikogu saalis. Kui see heaks kiidetakse, siis saab välja käia ka metsaseaduse muudatuse, valmimas on looduskaitse seadus, loetles Kranich.

Eelmisel nädalal soovitasid mitu keskkonnaorganisatsiooni keskkonnaministril tagasi astuda, kuna ta ei ole suutnud panna piiri ebaseaduslikele röövraietele isegi Lahemaa rahvuspargis

Tudengite valveretk avastas ka eile ebaseadusliku raie jätkumise Lahemaal. Esmaspäeva hommikul korraldas Eesti Roheline Liikumine keskkonnaministeeriumi ees meeleavalduse, kus samuti nõuti ministri tagasiastumist.

Eesti Rohelise Liikumise juhatuse esimees Peep Mardiste ütles ETAle, et roheliste hinnangul ei taha ministeerium teadlikult väga reguleerida metsakasutust, et see olekski selline hall piirkond, kus võib teha suhteliselt ükskõik mida. Kranichi väitel on see lihtsalt vale.

Ka on ministri väitel vale see, nagu võiks tänaste seaduste alusel suvaline inimene raiuda suvalist metsa ja karistamatuilt lahkuda. Kranichi sõnul saab ta ka metsa pärast muretsejatest aru, aga lisas, et ükskõik kui õilsad eesmärgid ei õigusta veel seda, et argumendina kasutatakse otsest valet.

Kranich ütles, et tänavu I poolaastal on algatatud 283 kriminaalasja ebaseaduslike raiete kohta. “See, kui üks inimene paneb toime suhteliselt häbematu raie rahvuspargis, ei saa veel kahtluse alla seada kogu inspektsiooni töö paranemist,” lausus Kranich.

Kranich tunnistas, et ebaseaduslikke raieid on tõepoolest toimunud, aga erametsanduse reguleerimine on muutumas ka mõnevõrra karmimaks. “Olukord on aastate jooksul paranenud ja paraneb edasi. Juttu sellest, et metsandusega ei taheta tegelda, ei saa tõsiselt võtta,” ütles Kranich.

Mardiste sõnul käitus veerand tunniks meeleavaldajatega kohtunud minister sama ülbelt nagu ta alati on käitunud. “Kranich arvas, et me maalime õuduspilti asjast, mida tegelikult pole, tekitame asjata paanikat,” nentis Mardiste.

Meeleavaldajate plakatid väljendasid Mardiste sõnul põhiliselt muret Lahemaa paljaksraiumise pärast. Kaasa olid aga ka näiteks plakatid kirjaga “Mets kasvagu edasi, Kranich tagasi” ja “Peatage reform”.

Mardiste leiab, et kuigi Kranich ise metsa ei raiu, peaks ta võtma poliitilise vastutuse tema valdkonnas toimuva suhtes.