Pärast novembrikuist nn Harku mässu kevadel mitu kuud Türgis lähetuses viibinud Preinvalts läks pärast puhkust Eestis 2. augustist tagasi sideohvitseri ülesandeid täitma.

Harku kinnipidamiskeskust asus juhtima juba mõnda aega Preinvaltsi asendanud Kristo Lensment, ütles Delfile PPA pressiesindaja Olja Kivistik.

"Eesti sideohvitser Pärtel Preinvalts suundus 2. augustil tagasi Türki, et täita rände sideohvitseri ülesandeid kuni 2017. aasta lõpuni, mil lõppeb ümberasustamise programm. Ümberasustamise protsess Türgist Eestisse kestab ja on vajalik, et seal töötaks inimene, kes aitab ette valmistada ja kohapeal korraldada varjupaigamenetlust," ütles Kivistik.

Tema sõnul lõi Preinvalts Ankaras olles koostöövõrgustiku selleks, et jätkata Euroopa Liidu ümberasustamise tegevustega. Tema koordineerimisel viidi läbi menetlustoimingud esimeste potentsiaalsete Türgist ümberasustatavatega.

Möödunud sügisel ületas kinnipidamiskeskus uudiskünnise seal läbiviidud operatsiooniga, mille käigus protesti mahasurumiseks kasutati kinnipeetava vastu kummikuuli. Seejärel kerkis sama juhtum kõneaineks taas mais, kui Eesti Ekspress kirjeldas novembris juhtunut politsei siseraporti ainetel detailsemalt ja süüdistas politseid operatsiooni tegelike asjaolude varjamises.

Operatsioonis ja selle kommunikeerimises PPA tehtud vigu tunnistanud peadirektor Elmar Vaher kinnitas toona, et Preinvaltsi kevadine lähedusse saatmine ei olnud siiski novembris juhtunuga seotud. Vaher rõhutas, et Preinvaltsi hinnatakse kui kinnipidamiskeskuse head juhti, aga ka töö, mida ta Türgis teeb, on väga tähtis. Delfi küsimusele, kas Preinvalts tagasi tulles jätkab kinnipidamiskeskuse juhtimist, vastas Vaher: "Me ei ole seda isegi arutanud. Ta teeb praegu Türgis riigile olulist tööd ja ma ei näe põhjust, miks ta ei peaks jätkama."