Tiina käis Raasiku Uuel surnuaial oma lähedaste haudu korrastamas ja lilli viimas viimati juunis. Uuesti läks ta surnuaiale sel laupäeval. "Täna oli mul üks haud vähem korrastada, sest ei olnud ei vanavanaema hauda ega hauaplaati," rääkis juhtunust šokeeritud Tiina Delfile laupäeval. "Sinna kohta oli maetud üks võõras vana mees."

"Veider on see, et lähedal on mitmeid kasutamata platse. Miks tuli siis minu lähedase peale matta? Pealegi olid kolm hauakivi täpselt ühtemoodi. Mõtlev inimene oleks võinud sellest omad järeldused teha," imestas Tiina, kes tegi pühapäeval ametliku pöördumise ka Raasiku vallavalitsusele. Naine helistas kalmistu haldajale, kuid ei suutnud enda sõnul pikalt rääkida. "Ma ei suuda isegi veel nutta. See on minu jaoks korvamatu kaotus."

"Ümber meie omaste haudade on seal hulgaliselt haudu, kus pole kümneid aastaid käidud, mis on paksu niidetud murukamara all. Alati vaatasin ma, et nii armas, et isegi kui keegi ei käi, aga hauaplaat on alles, hoitakse armas murumätas korras," sõnas Tiina. Naise sõnul rohib ta alati kõik lähedaste hauad ära, nii et muru vanavanaema haual ei kasvanud. Hauakive puhastab ta korra aastas ka samblatõrjega. Nüüd oli tema vanavanaema hauaplaat aga üldse kadunud.

Kalmistut haldava OÜ Harju-Jaani Haljastus juhataja Caius Soiela ütles Delfile, et koht, kuhu Tiinale tundmatu mees augustis maeti, oli mehe perekonna täis saanud hauaplatsi kõrval. "[Tolle hauaplatsi omanik] väitis, et viimane 20 aastat ei ole siin kõrval keegi käinud," selgitas Soiela, kes ei usu, et naaberplatsi omanik oleks teadlikult eksitavat infot andnud, kuna on selge, et see tooks kaasa probleeme.

"Konkreetne plats oli niisugune, kus puudusid igasugused piirded," lausus Soiela, kelle sõnul oli tollel platsil üksnes niidetud hein. "Seal ei olnud ühtegi märki sellest, et see oleks haud," väitis Soiela. Niisiis eeldati, et tegu on tühja platsiga, kuhu pole kedagi maetud. Haua kaevamise ajal polnud seal ka hauaplaati, mis leiti nüüd paar meetrit eemalt sirelivõsa varjust.

"See plaat oli üleni sammaldunud ja selle tõstsime eile koos valla esindajaga kahe teise hauaplaadi vahele," lausus Soiela ja lisas, et hauaplats, kuhu plaat tõsteti, on tõepoolest ka hooldatud. Tiina istutas sinna laupäeval ka kanarbiku taimed. Kas keegi tõstis Tiina vanavanaema hauaplaadi hiljuti oma koha pealt ära ja kui, siis kes seda teha võis, Soiela öelda ei osanud.

Raasiku valla kalmistute kasutamise senise eeskirja järgi tähistatakse hooldamata hauaplats hoiatustähisega, kuid kuna seda konkreetset matmispaika peeti kasutuseta platsiks, siis ei pandud välja ka akteerimise hoiatust. "Heinamaa peale pole mõtet panna märki, et kas te hooldate või ei hoolda," nentis Soiela.

Kalmistu haldaja lisas, et surnuaed kaardistati kolme aasta eest ja ka kaardi järgi on koht, kuhu Tiinale tundmatu mees maeti, tema väitel tühi koht. Andmed ulatuvad küll vaid 1951. aastasse, aga Tiina vanavanaema maeti 1953. aastal ja peaks seetõttu ka kaardil kajastuma.

"Nüüd muidugi räägitakse oma naha päästmiseks igasugust juttu," lausus seepeale Tiina, kelle kinnitusel on praegune haud üks-ühele tema vanavanaema peal ja haual ei saanud peale mõne umbrohu midagi kasvada. Tiina sõnul talle äärised ei meeldi ja vägevamat hauakivi polnud ta jõudnud panna.

Senist hauakivi otsiti aga nädalavahetusel hoolega taga. "Mina oma abikaasaga ja minu Raasiku sugulane otsisime kahel päeval surnuaia selle poole läbi ja mingit kivi ei leidnud. Eks see, kes haualt selle kivi ära võttis, oskas ka lähedusse tagasi panna ja teadis, kust seda otsida."

Valla esindaja: süüd on raske tuvastada

Raasiku vallavalitsuse ehitus- ja keskkonnaosakonna juhataja Alari Kruusvall ütles Delfile, et on raske öelda, kumb pool eksib. "Süüd on siin raske tuvastada," lausus Kruusvall ja lisas, et on võimalik, et mõlemad pooled oleks saanud praeguse olukorra vältimiseks midagi ära teha. Tiinale ei ole vallavalitsusest veel midagi vastatud, kuid seda tehakse Kruusvalli kinnitusel lähiajal.

Seoses kalmistuseaduse muutumisega ei ole vallal Kruusvalli sõnul hetkel kehtivat kalmistute kasutamise eeskirja ja alles kaalutakse, kas minna sama teed kui Tallinnas, et unarusse jäänud hauale pannakse silt välja ja kui hauda pole aasta jooksul hooldatud, siis võetakse see uuesti kasutusse. Ka kalmistute register Haudi on vallas alles käivitamise faasis ja andmete sisestamine poole peal.

Viimastel aastatel on kalmistu haldaja hooldamata muruplatse Raasiku Uuel kalmistul ise niitnud. "Võib-olla ongi inimestele jäänud mulje, et kui niidetakse, siis ise enam midagi rohkemat tegema ei pea," lisas Kruusvall.