Laimjala valla ehitus-majandusnõuniku Ado Ausi sõnul on vald teemaga kursis, kuid selle vastu midagi suurt teha ei saa, kirjutab Oma Saar.

“Giididele tuleb selgeks teha, et nad ei räägiks turistidele seda lugu, et siduge aga midagi ja teie soovid täituvad,” on Ausi hinnangul üks võimalikke lahendusi.

Meistergiid Lii Muru oma turistidele paelasidumist ei soovita. “See on siiski risustamine,” märkis Muru, kuid lisas, et keelata ka ei saa, kuna komme on kusagilt ikkagi alguse saanud. Muru arvates võikski olukorra lahenduseks olla see, kui keegi aeg-ajalt okstele riputatud asjad ära korjaks.

Maausuliste Saarepealse Koja liikme Elo Liivi sõnul on paelte sidumine põlisrahva komme, mis seotud loodususuga. Põhjuseid selleks on tema hinnangul mitmeid.

Seda, et viimasel ajal seotakse puude külge igasugu kraami, peab Liiv tänapäevaseks harimatuseks. “Paelad peavad olema looduslikust materjalist, mis ise ära hävivad,” kirjeldas naine sidumiseks sobilikku ainest.

Olgugi et Piretikivi on looduskaitseobjekt, seaduse tasandil keelata paelaköitmist ei saa, selgitas Saaremaa keskkonnateenistuse looduskaitse peaspetsialist Mari Koppel-Lepik.