„Meie jääme oma nõudmiste juurde,“ ütles Harjumaa haridustöötajate liidu juhatuse esinaine Mare Ojasalu Delfile.

Tema sõnul ei saa võtta väga usutavalt väidet, et omavalitsustel on olemas mingid vahendid, millest õpetajatele palka juurde maksta. „Ma ei usu, et sealt on võimalik midagi õpetajate palkadeks saada,“ lausus ta.

Ta möönis, et kui jätkub praegune poliitika, et riigiteenistujate palgad on külmutatud ja raha palgatõusuks tuleb leida sisemistest reservidest, siis peab see olema sihtotstarbeliselt jagatud ja jagamine läbipaistev.

„Kui minister ütles, et haridusse lähevad suured summad, siis jagamisega kaovad need rahad ära,“ kõneles Ojasalu. „See jagamine peab olema läbipaistev.“

Ta meenutas, et eelmine aasta anti ka omavalitsustele hariduseks lisaraha. „Kas need olid majanduskulud, tolmulapid, mis selle raha eest osteti, aga õpetajateni see raha ei jõudnud,“ rääkis ta.

„Praeguse palgaga ei saa me rahul olla,“ jäi Ojasalu endale kindlaks. „Me oleme palgatasemelt Euroopa riikidest nelja viimase hulgas, samal ajal oleme õpitulemustega esimese viie hulgas.“

Võib tulla ka meeleavaldus

Ojasalu rääkis, et haridustöötajate liidu volikogus on räägitud ka meeleavalduse korraldamisest oktoobris või novembris. Miitingut, kus teavitatakse rahvast kujunenud olukorrast, planeeritakse ilmselt Toompeale.

„Ma isiklikult arvan, et vaatame kui solidaarsed meie õpetajad on,“ kõneles ta. „Me valmistame selle korralikult ette ja küsime, kas meie liikmed on sellest huvitatud.“

Haridustöötajate eesmärk on saavutada kokkulepe, et täiskoormusega kvalifitseeritud õpetaja keskmine palgatase oleks 20 protsenti kõrgem riigi keskmisest palgast. Selleks, et tõsta noorempedagoogi praegune töötasu 2014. aastaks prognoositava Eesti keskmise palgani tuleks seda järgmisest aastast suurendada 20 protsenti, 2013. aastast 11,1 ning 2014. aastast veel 11 protsenti.

20-protsendiline õpetajate palgatõus nõuaks 2012. aasta eelarvest täiendavalt 34,5 miljonit eurot. Haridusminister Jaak Aaviksoo on öelnud, et järgmisel aastal kasvab tema haldusala eelarve 8,8 protsenti, seda peamiselt eurotoetuste ja CO2 kvoodi müümise raha eest.

Aaviksoo rõõmustas, et järgmise aasta eelarves on sees raha IT akadeemia käivitamiseks, kõrgharidusreformiks ja uue Tartu Ülikooli seaduse rakendamiseks. "Aga palkadeks raha juurde tulemas pole," nentis ta. Õpetajate palgatõus saab tema sõnul tulla vaid sisemiste reservide arvelt.

2011. aasta riigieelarvega otsustatud summa alusel on valitsuse poolt kinnitatud õpetajate palga alammäärad vastavalt ametijärkudele. Nooremõpetajal on see 608,18 eurot, õpetajal 644,04 eurot, vanempedagoogil 736,07 eurot ning pedagoog metoodikul 888,88 eurot.