Uue seadusega on kavas senisest täpsemalt reguleerida alaealise õigusrikkuja kohtlemise süsteemi kõik etapid alates rikkumiskäitumise ja selle riski varasest märkamisest kuni mõjutusvahendite mõju hindamise ja erikoolist koju naasvatele noortele toe pakkumiseni. Lisaks peaks koostatav seadus määratlema täiskasvanute ringi, kellel on ameti tõttu kõige parem võimalus aegsasti märgata, millised noored vajavad probleemidesse sattumise tõttu abi ja toetust. Veel puudutab kavasolev seadus õigusrikkuja vanemate kaasamist kõikidesse mõjutusprotsessidesse, teatas ministeerium.

Ülalnimetatud teemad on praegu kehtivas seadusandluses puudulikult reguleeritud või üldse puudutamata, seetõttu ei toimi alaealiste õigusrikkujate kohtlemise süsteem piisavalt terviklikult ja tõhusalt ning ei aita kaasa noorte õigusrikkumiste vähenemisele.

Alaealise õigusrikkuja kohtlemise regulatsiooni eelnõu koostab haridus- ja teadusministeerium, kuid protsessi on kaasatud mitmed riigiasutused ja paljud huvigrupid, sealhulgas noori ja lapsevanemaid esindavad ühingud ja noorsootööasutused. Eelnõu valmimise ajaks kavandab haridusministeerium käesoleva aasta lõppu, jõusse võib uus seadus astuda järgmise aasta teises pooles.