"Tallinnas kasutavad kõik koolid õpilaste toitlustamiseks eraldatud raha sihipäraselt ning kõigile põhikooliõpilastele on koolilõuna tasuta. Tasuta lõunat võimaldatakse Tallinnas taotluse alusel ka vähekindlustatud peredest gümnaasiumiõpilastele," ütles Delfile haridusameti pressiesindaja Leini Jürisson.

Jürisson lisas veel, et tasuta koolilõuna tagamiseks riigi poolt eraldatud 78 sendist ei piisa.

"Tallinnas on linnavolikogu määrusega kehtestatud koolilõuna maksumus on alates 1. septembrist 1,34 eurot päevas (varem 1,19 eurot). Riik katab sellest jätkuvalt 78 senti, kuid linn omalt poolt lisab nüüd varasema 19 sendi asemel 56 senti lapse kohta päevas," sõnas Jürissaar.

Eilses "Aktuaalses kaameras" paljastati, et sugugi kõik põhikooli õpilased ei saa tasuta koolilõunat, olgugi et poliitikud seda tihti väidavad - laste kõhutäis oleneb paljuski sellest, millise omavalitsuse piirkonnas elatakse.

Näiteks Saku gümnaasiumis ei saa viienda kuni üheksanda klassi lapsed üldse süüa, kui vanemad ei maksa riigi toetusele raha juurde, vahendavad ERR Uudised.

Küsimusele, kuhu läheb sellisel juhul see raha, mis on lapsele eraldanud riik, vastas Saku abivallavanem Andi Einaste, et juhul kui põhikooli lapsevanem raha juurde ei maksa, siis suunab vald selle 1.-4. klassi õpilase toidupäeva katmiseks.

Haridusminister Jevgeni Ossinovski ütleb, et Saku valla koolitoidu süsteemi asjaolud vajavad selgitamist, sest tegemist on sihtotstarbelise rahaeraldusega ning seda, et mõned lapsed jäävad üldse riiklikust koolilõunatoetusest ilma, ei tohi olla.

"Kui riik eraldab raha igale õpilasele esimesest üheksanda klassini, siis iga õpilaseni esimesest üheksanda klassini peaks see raha - 78 senti - ka jõudma," sõnas minister.