Delfi kirjutas täna, et erinevalt 2011. aasta Liibanoni pantvangikriisist ei ole Eston Kohveri röövimise järel teada, et president Toomas Hendrik Ilves oleks proovinud oma Vene kolleeg Vladimir Putiniga kontakteeruda, et kaasa aidata Kohveri vabastamisele.

Hanso ei osanud Ilvese võimalikke kontakte või nende puudumist kuidagi kommenteerida, küll aga leidis ta, et Kohveri vabastamisega tuleb tegeleda kõigil tasemetel ka siis, kui see ei pruugi kohest edu tuua.

Hanso nentis, et presidentidevaheline suhtlus oleks arvatavasti tulusam, kui Eesti ja Venemaa vahel oleksid laiemalt normaalsed suhted. Seetõttu ta ka ei uskunud, et Ilvese pöördumine Putini poole ilmtingimata Kohveri vabastamisele kaasa aitaks.

Koheselt peale Kohveri röövimist helistas siseminister Hanno Pevkur oma Venemaa kolleegile, et arutada Kohveri vabastamist. Hanso kiitis Pevkurit katse eest oma Vene kolleegiga suheldes Kohverit vabastada, aga nentis, et sellest ei piisanud mehe vabastamiseks.

Hanso leidis, et mingil juhul ei tohi Eesti sattuda olukorda, kus me üldse ei suuda oma naaberriigiga rääkida.

Mis puudutab võimalust, et Ilvese harjumuspärased teravad Twitteri säutsud Venemaa aadressil võivad pigem takistada Kohveri vabastamist, siis selle kohta Hansol seisukohta polnud. Küll aga pole Twitteris säutsumine tema sõnul traditsiooniline diplomaatia.