Esimesed laadungid kala on Hiinasse juba läinud, selle jaoks vajalikud load on Hiina valitsusest kätte saadud. Piimatoodete ekspordi huvi on ka selgelt olemas, aga vastavad load pole Hiinas ametnike heakskiitu veel saanud. See on küsimus, millega me peaksime hetkel eriti aktiivselt tegelema.

Peamiselt sooviksid eestased müüa Hiinasse oma piimapulbrit ja vadakupulbrit, mille järgi on Hiinas suur vajadus, sest mitmete toiduohutusskandaalide tõttu ei usalda sealsed tarbijad kohalikku toodangut. Juustu Hiina turul paarikümne aasta eest peaaegu polnud, tänapäeval on juust uus , trendikas ja kallis luksuskaup, kus eesti ettevõtetel oleks kindlasti võimalik oma nišš leida.

Hanso sõnul peaks Eesti väliskaubanduspoliitika oluliseks eesmärgiks olema meie tootjatele ukse avamine Hiina ja teiste Aasia riikide turgudele, et asendada väga ebastabiilset Venemaa turgu. Hiina keskklassis on praegu juba sadu miljoneid inimesi, kelle ostujõud ületab eurooplaste oma.

Viis aastat Hiinas elanud Hanso sõnul on kohaliku keele ja kultuuri tundmine kasulik, et hiinlastega ühisel lainepikkusel püsida, aga tegelikult on siiski vaja riikidevahelist kokkulepet, mis kaubavahetust kergendaks.

Väliskaubandusminister Anne Sulling lausus eilses EPLis, et eksporti Hiinasse ei tee kergemaks dalai laama ja Tiibeti küsimus. Dalai laama käis kolm aastat tagasi Eestis ja temaga kohtus mitu Eesti riigijuhti.

Hanso ei pidanud dalai laamaga kohtumist siiski kuigi oluliseks ning kohtumisel Hiina suursaadikuga sellest juttu polnud. Ka USA president Barack Obama on dalai laamaga kohtunud, aga sellest hoolimata on kahe riigi vahel väga tihedad kaubandussuhted.

Hiina turu suurus on ettevõtjatele ühelt poolt ahvatlev, aga samas tekitab see probleeme, sest meie tootjad ei suuda tihti tarnida hiinlaste soovitud koguseid ka siis, kui hiinlased tellivad oma arust väikese koguse.

Hanso sõnul on meie tootjatel ühelt poolt võimalus suurendada oma tootmismahtu, aga teiselt poolt on vaja teha ka omavahelist koostööd, kaasates lisaks teistele Eesti tootjatele vajadusel ka tootjaid Lätis ja Leedus. Meile oleks hea uudis ka see, kui saaks kasvõi mõnes Hiina suures linnapiirkonnas jala ukse vahele.

Maailma majanduslik gravitatsioonikese on liikumas Aasiasse. Lisaks Hiinale võiks kindlasti mõelda ka teiste Aasia riikide peale, rääkis Hanso.