„Erukindralite Rammsi, Clarki, Shireffi ja suursaadik Jüri Luige raport on enne Varssavi tippkohtumist see äärmiselt väärtuslik,“ ütles kaitseminister Hannes Hanso. „Mul jääb üle ainult kindralitega nõustuda, Eesti vajab usutavaks heidutuseks lisaks meie enda kahele reservbrigaadile vähemalt ühte NATO liitlasvägede lahinguvõimelist pataljoni lahingugruppi.“

Kolm NATO sõjalises tippjuhtkonnas teeninud erukindralit ja suusaadik Jüri Luik analüüsisid oma raportis Putini režiimi käitumismudelit, tegevust ja sõjalist võimekust, kirjeldasid NATO võimelünka Eesti, Läti ja Leedu sõjalisel kaitsmisel ning tegid ettepaneku selle lünga täitmiseks.

Raport rõhutab, et NATO piiririigid peaksid riigikaitsesse paigutama rohkem raha kui NATOs poliitiliselt kokku lepitud 2 protsenti SKPst ning toob näitena eeskujuks Eestit. Eesti kaitsekulutused jäävad suurusjärku 2,07 protsenti SKPst.

Saksamaa kindral Egon Ramms on teeninud NATO Brunssumi ühendväejuhatuse juhatajana, Ühendkuningriigi kindral sir Richard Shireff on teeninud NATO Euroopa vägede ülemjuhataja asetäitjana ja Ameerika Ühendriikide kindral Wesley Clark juhtis NATO Euroopa vägede ülemjuhatajana (SACEUR) Kosovo kampaaniat.