Samuti tänas minister Kaido Höövelsoni Päästeliidu patrooniks asumise eest.

Minister Pevkur tuletas meelde, et vabatahtlikul tegevusel on kutselise päästja tööga samaväärne mõju. "Vabatahtlik päästja aitab vahetult kaasa kogukonna turvalisusele ja on ohutu käitumise eeskuju teistele. Ma loodan, et Kaido Höövelsoni liitumine päästeliiduga on suureks eeskujuks ka neile, kes alles kaaluvad vabatahtlikuks päästjaks hakkamist ja kogukonna turvalisusele kaasaaitamine muutub üha populaarsemaks," sõnas siseminister.

Siseministri kinnitusel vajab vabatahtlike tegevus nii moraalset tunnustust kui ka praktilist riigi tuge nii koolituste, tehnika kui muude investeeringute näol.

"Mul on hea meel, et aasta aastalt on nii vabatahtlike päästjate arv kui riigieelarvest eraldatud vahendite hulk kasvanud. Kui veel 2011. aastal eraldati riigieelarvest vabatahtlike päästekomandode toetamiseks veidi üle 300 000 euro, siis sel aastal juba 1,15 miljonit. Samas olen kindel, et kui riik leiab täiendavaid võimalusi vabatahtlike toetamiseks, on võimalik vabatahtlikel päästjatel kogukonna turvalisusesse veelgi enam panustada," ütles Pevkur.

Siseministeeriumi selle aasta üheks ülesandeks ongi leida täiendavaid finantseerimisallikaid vabatahtlike tegevusele, eesmärgiga maksimaalselt ära kasutada Euroopa Liidu finantseerimisperioodil 2014-2020 tekkivaid võimalusi.

Tänasel üldkogul tutvustasid nii kutselised kui vabatahtlikud päästjad oma tööd ja kasutatavat tehnikat, vastasid huviliste küsimustele ja arutasid vabatahtliku pääste tulevikuarenguid.

2013. aasta lõpuks oli Eestis 105 lepingu alusel päästeteenust pakkuvat vabatahtlikku päästekomandot. 2011. aastal oli neid 85 ja 2012. aastal 95. Lisaks on Eestis kolm reservpäästerühma (Tallinnas, Tartus ja Lääne-Eestis). Eestis on 2013. aasta lõpu seisuga 1300 vabatahtlikku päästjat.