Üle kümne protsendi eelmisel aastal registreeritud puugihaiguse juhtudel saadi nakkus linnapuugilt, ütles Delfile terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Täpsemalt: 13 mullusest 179-st entsefaliidijuhust tuli linnast saadud puukidelt. 215 inimest 1787-st borrelioosi haigestunust said haiguse linnast.

“Oht saada linnast puuk on täiesti reaalne. Linnades on ju pargid ja haljasalad. Väga palju saadakse puuke oma koduaias,” ütles Saluri.

Tema sõnul võib puugi saada kas või Tallinnas Tammsaare pargis murul istudes. “Nemad ei tunne ju piire, et siin on linn ja siia ma ei tule.”

Viroloogiaekspert Veera Vassilenko seevastu arvab, et päris kesklinnas puugid ikkagi kimbutada ei tohiks. “Rocca al Mare on näiteks linnapiirkonnas. Seal on tõesti puuke. Aga kas Kadriorus — ma ei usu.” Ka Tammsaare pargist Vassilenko sõnul nakkust ilmselt karta ei ole.

Puukide suurem arvukus nii Eestis kui kogu Euroopas on Vassilenko sõnul tingitud kliima soojenemisest, mis võimaldab neil paremini paljuneda, sest selleks sobiv aeg on pikem. Ka linnud ja loomad toovad putukaid igale poole — ka linna.

Eelmise nädala seisuga on terviseameti andmetel registreeritud juba 4 entsefaliidijuhtimit, borrelioosi on aprilli lõpu seisuga kinnitatud 178 korral.