Poisi ema Piia Karro sõnul mängis ta poeg pühapäeval koos sõpradega Paidest umbes viie kilomeetri kaugusele jäävate Viraksaare suvilate juures paljajalu murul, kirjutab Postimees.

Järsku tundis poiss jalas valu ja nägi, et siksakiline madu on ta jala külge kinni jäänud. “Uss oli hammastega nii tugevasti jala küljes, et poiss pidi ta käega enda küljest ära tõmbama,” lisas ema.

Poiss viidi kiiresti Paidesse Järvamaa haiglasse ja kui ta ise natuke hiljem sinna jõudis, oli poeg tilgutite all ja jalale oli jääkott pandud. “Ma ei tea, kellega rääkisin, sest rinnasilte neil polnud, kuid küsisin, kas pojaga on kõik korras, ja mulle vastati, et on,” lisas ta.

Karro kuulis pojalt, et arstid olid tema kuuldes rääkinud, et rästikuhammustuse vastu neil kallist mürki pole.

Ema pealekäimisel sõidutas kiirabi poja Tartusse haiglasse, kus laps pandi kohe intensiivravi palatisse. “Kuna poeg ei saanud kohe vastumürki, pidi organism ise mürgiga toime tulema ja seetõttu oli ta kuus päeva intensiivis,” ütles Karro.

Järvamaa haigla ravijuht Malle Virkoja möönis, et haiglas puudus vastumürk rästikuhammustuse vastu. “Me polnud vastumürki varunud, sest ei osanud arvata, et rästikuhammustuste hooaeg on juba käes,” ütles ta. “Helistasime ka mitmesse teise haiglasse, kuid seal ka polnud.”

Virkoja kinnitas, et haigla varub igal juhul vastumürki, ükskõik kui palju see ka maksaks. “Eelmisel aastal sai meil kaks inimest rästiku käest hammustada ja vastumürki peab ikka olema,” sõnas ta.

Virkoja ütles, et rästikult salvata saanud inimene peab kohe kiirabisse helistama. “Inimesed taluvad mürki erinevalt ja palju oleneb ka sellest, kuhu rästik hammustas,” ütles ta.

Eestis elava hariliku rästiku mürk on inimesele haruharva surmav.