Haigekassa nõukogu liige ja sotsiaalkomisjoni esimees Toomas Vilosius ütles Eesti Pävalehele, et esialgse kava kohaselt tõuseb eriarsti visiidi hind kaheksa protsenti, voodipäevade hind viis protsenti ja laboriuuringute hind kolm protsenti.

Praegu maksab eriarsti koduvisiit haigekassa hinnakirja järgi 83 krooni, voodipäeva hind sõltuvalt haigusest 73-4264 krooni. Laboriuuringud maksavad 2-4305 krooni.

Samas märkis Vilosius, et ettepanek ei anna meditsiiniasutustele raha juurde.

"Tõstame näiteks voodipäeva hinda viis protsenti, aga haigekassal on ju praegu lepingud sõlmitud. See tähendab, et seda kiiremini haigla selle lepingu täidab, kuna tüki hind tõuseb," selgitas Vilosius.

Vilosius märkis, et kui raviteenuste hinnakirja tahetakse raha juurde saada, tuleb muuta eelarvet. Selleks peab haigekassa juhatus haigekassa seaduse järgi eelarve muudatusega nõukogu ette tulema ja see omakorda peab muudatust veel kahel korral lugema. "Homme seda kavas ei ole," kinnitas Vilosius kolmapäeval.

Vilosiuse sõnul tuleb täna kindlasti jutuks ka Marge Valdmanni juhtum ning temale vajamineva ravimi Glivec lülitamine soodusravimite nimekirja.

"Aga haigekassa nõukogu ei saa seda kuidagi otsustada. Niivõrd uue ravimi nagu Gliveci panemisel soodustingimuste ravimite nimekirja on oma protseduur, mis vältab kuid. Peale selle pole nõukogul soodustingimuste nimekirja üle üldse midagi arutada, sest selleks on vastav komisjon ja sotsiaalminister," ütles Vilosius.