“Haigekassa saab praeguste rahaliste vahendite juures kompenseerida verevähi ravimi Glivec maksumusest 10.000 krooni aastas,” vastas Palu kuu aja eest Valdmanni kolmandale rahataotlusele.

Palu lisas, et kui Valdmann pöörduks ravimi ostmiseks mõne rahvusvahelise fondi poole, siis on haigekassa valmis väljastama kirja, et Eesti ravikindlustus kompenseerib Gliveci hinnast aastas vaid 10.000 krooni.

Palu ütles teisipäeval Eesti Päevalehele, et soovitas Valdmannil pöörduda otse Gliveci fondi poole. “Selliseid välismaiseid fonde, mis tegeleksid isikute abistamisega, õigupoolest ei olegi,” tunnistas ta samas.

Palu lisas, et haigekassa ei saa olla isiku ja fondi vahendajaks. “Välismaal ravi vajavate inimeste ravikulud tasub haigekassa üksnes neil juhtudel, kui selleks on meditsiinilised näidustused ja kui taolist ravi kindlalt Eestis ei tehta,” märkis Palu.

Sellisteks juhtudeks on haigekassa eelarves kolm miljonit krooni aastas.

Eesti Päevaleht võttis teisipäeval ühendust Euroopa onkoloogide ühenduse, rahvusvahelise patsientide õigusföderatsiooni ning USA hemotoloogia/onkoloogia ühendusega, kuid positiivset vastust neilt ei tulnud.

Viimased kaheksa kuud end Gliveciga ravinud Marge Valdmann pole töölt puudunud ühtegi päeva. Tema raviarst peab ravitulemusi positiivseks ning on soovitanud ravimahtu vähendada. Kuus 43.000 krooni maksva ravi eest on ta peamiselt ise tasunud, kokku ligi 130.000 krooni. Pärast aprillis oma probleemiga avalikkuse ette tulekut on ta nelja kuu ravimid saanud annetuste või ravimifirma toetusega. Praegu jätkub rohtu veel nädalaks.

Naine on kaevanud kohtusse haigekassa juhatuse otsuse tema ravi mitte toetada ning nõuab hüvitust suurimas võimalikus määras.

Eelmisel kuul sai Valdmann pärast korduvaid pöördumisi sotsiaalminister Siiri Oviiri poole tema põhimõttelise toetuse ravikulu katmiseks, kuid minister teatas samas, et haigekassal on võimalik erakorraliselt ravimeid kompenseerida eelarve piires.

Läinud aasta 25. oktoobril Oviirile saadetud haigusloo kokkuvõttele on alla kirjutanud Tallinna keskhaigla hematoloogia osakonna juhataja doktor Mirja Varik ning seal on kirjas, et haigekassale on esitatud taotlus ravimi ostuks 2002. aastal kuuele patsiendile, nende seas Marge Valdmannile. Eri hinnangute kohaselt on Eestis 15-50 sellist haigust põdevat inimest.