Haigekassa juhatuse esimees Rein Laane põhjendab otsust ravimit mitte kompenseerida sellega, et haigekassa ei ole ravimi tõhususes täielikult veendunud ja neil on seetõttu tootjaga vaja pidada täiendavaid läbirääkimisi. „Praegusel hetkel saame vaid ainsa positiivse asjana tõdeda, et raviarsti kinnitusel on raviks võimalik kaaluda alternatiive, mis juba on haigekassa rahastusel,” märgib ta.

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-resident doktor Liisa Saar ja lasteneuroloog doktor Rael Laugesaarega leiavad seevastu, et jutt alternatiivsetest ravivõimalustest ei vasta tõele. Nimelt toovad väljapakutud alternatiivid kaasa olulise tüsistuste tekkimise ja isegi surma riski. Laugesaar märgib samas, et pärast aprilli alguses alustatud uue ravimi manustamist on haigus saadud kontrolli alla.

TÜ Kliinikumi Lastefond palus kaks nädalat tagasi annetajate abi, et toetada neiule eluks vajaliku ravimi ostu pooleteise kuu vältel, kuni haigekassa ravimi erandkorras kompenseerimise otsus vastu võetakse. Kuna selgus, et haigekassa ravimi maksumust ei kata, otsustas fond elupäästva ravimi ostu toetamist jätkata annetajate toel aasta lõpuni, mil selgub, kuidas neiule eluks vajalikku ravimit edasi kompenseerida. Käesoleva aasta lõpuni läheb vaja veel 14 doosi, mille maksumus koos käibemaksuga on 210 588 eurot. Annetuste tegemiseks saab täpsemat infot TÜ Kliinikumi Lastefondi kodulehelt.

17-aastasel neiul diagnoositi 2011. aasta sügisel idiopaatiline aplastiline aneemia, mis tähendab, et keha toodab liiga vähe vererakke. Tänu ravile haigus esialgu stabiliseerus. Kolm aastat hiljem avastati aga, et tema punavererakud lõhustuvad. Selle tagajärjel tekkis neiul tromboos, millest ta on praegu tänu ülikallile ravimile taastumas.