Tartu ülikooli lastekliinikus võitleb 17-aastane tüdruk haruldase verehaigusega ning selleks, et hoida ära edasisi tromboose, vajab ta ravimit, mille üks doos maksab 16 500 eurot. Ravimit peab manustama iga kahe nädala tagant, mis teeb selle kuuhinnaks üle 30 000 euro. Lastefond palus annetusi tüdruku haruldase haiguse raviks. Lastefond leidis oma reservist vahendeid neiu järgmiseks kolmeks doosiks.

Haigekassa teatas reedel, et hetkel ei ole võimalik rahuldada kolmapäeval laekunud taotlust ülikalli ravimi erandkorras kompenseerimiseks.

Haigekassa jätkab läbirääkimisi ravimi maaletoojaga ning eeldusel, et tootjaga saadakse hinna osas kokkuleppele, saab ravim jõuda haigekassa hüvitatavate ravimite loetellu alles alates järgmisest aastast.

"Jättes kõrvale seadusest tulenevad piirangud, mis ei luba meil erandkorras kompenseerida ravimeid, mida tuleb haiglas manustada, on meil väga oluline olla ka veendunud, et meie ühisest rahakotist ostetav ravim on toimiv ning et me jaksame seda osta. Selle konkreetse ravimi hüvitamiseks tuleb meil pidada täiendavaid läbirääkimisi tootjaga. Praegusel hetkel saame vaid ainsa positiivse asjana tõdeda, et raviarsti kinnitusel on neiu raviks võimalik kaaluda alternatiive, mis juba on haigekassa rahastusel," ütles haigekassa juhatuse esimees Rain Laane.

"Suhtleme ka raviarstiga, et arutada võimalusi, kas patsient saaks osaleda kliinilises uuringus, mis võimaldaks ravimi hüvitamist ravimitootja poolt," lisas ta.

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond loodab pärast haigekassa otsust annetajate abile, teatas ERR.

"Me oleme väga kurvad selle otsuse üle. Ja meil rohkem ei ole siin midagi kommenteerida," sõnas lastefondi strateegiajuht Külliki Saar "Aktuaalsele kaamerale".

"Järgmisel nädalal arutame nõukogus, kuidas me saame seda last edasi aidata. Sellest tulenevalt teeme järgmised otsused. Võib-olla peame siis edasi lootma heade annetajate abile," lisas ta.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves avaldab tänu kõigile annetajatele, kelle abiga on kahe ööpäeva jooksul kogunenud kokku ligi 22 000 eurot. "Tänaseks kogunenud annetussumma katab ära peaaegu poole ravimikuludest, mida tüdruk pooleteise kuu jooksul vajab," nendib ta. Ka Ilves loodab südamest, et aja jooksul, mil laps saab ravi tänu headele annetajatele, selgub Eesti Haigekassa positiivne otsus ravimi erandkorras kompenseerimiseks. “Senikaua kutsume aga võimaluse korral häid inimesi ajutiselt lapse ravi toetama,” palub ta.

Tüdruku ravi on võimalik toetada annetustega TÜ kliinikumi lastefondi pangakontodele, lisades selgituseks "17-aastane tüdruk":

Swedbank IBAN EE682200221015828742
SEB IBAN EE261010220014910011
Danske IBAN EE403300334408530000
Nordea IBAN EE791700017000285384
LHV IBAN EE527700771000610813.