Peamiseks uuenduseks perearstiabis on teise pereõe rahastamine ja e-konsultatsiooni teenus, eriarstiabis vastuvõtuaja pikenemine. Avarduvad ravivõimalused ortopeedias, kiiritusravis ning taastusravis, paraneb hooldusravi kättesaadavus, lühenevad mitmete operatsioonide ravijärjekorrad, teatas haigekassa.

Ühtlasi kinnitas nõukogu haigekassa uueks juhatuse liikmeks Kuldar Kuremaa.

Haigekassa järgmise aasta eelarve maht on võrreldes 2012. aastaga seitse protsenti suurem. 2013. aasta eelarve kuludeks on planeeritud 832 ning tulude suuruseks 841 miljonit eurot. Jaotamata tulemit plaanitakse kulude katteks kasutusele võtta üheksa miljoni euro ulatuses.

Eriarstiabiks on planeeritud 479 eurot

Ravikindlustuse eelarvest kulub ligi 605 miljonit eurot tervishoiuteenustele. Keskmisest enam kasvab üldarstiabi ja hooldusravi rahastamine. Üldarstiabi osutamiseks on planeeritud üle 77 miljoni euro, eriarstiabiks ligi 479 miljonit eurot ning hooldusraviks 21 miljonit eurot. Ravimite hüvitamiseks on haigekassa planeerinud ligi 109, ajutise töövõimetuse hüvitiste maksmiseks üle 90 miljoni euro.

Sotsiaalminister Taavi Rõivase sõnul võimaldab eelarve kasv pakkuda Eesti patsientidele jätkuvalt parimat arstiabi. “Tervishoiutöötajate palgatõus, teise pereõe lisandumine ning pikem eriarsti vastuvõtuaeg aitavad kaasa sellele, et arstiabi oleks patsiendile kättesaadavam,“ ütles minister. „Pean väga oluliseks ka seda, et sel aastal kasvab märgatavalt hooldusravi rahastus,“ lisas Rõivas.

Kinnitati tervishoiuteenuste loetelu ja arengukava

Koos eelarvega kinnitas nõukogu ka alates 1. märtsist tervishoiuteenuste loetelu.

„Loetellu lisandub sel aastal mitmeid kaasaegse ravi kättesaadavust parandavaid uusi teenuseid. Näiteks onkoloogia valdkonnas paranevad nii diagnostika- kui ravivõimalused, taastusravis lisanduvad grupiteraapiad. Positiivne on ka see, et meil on võimalik suurendada endoproteesimiste arvu ja lühendada ravijärjekordi. Kindlasti ei saa jätta nimetamata, et jätkuvalt tugevdame perearstisüsteemi. Teise pereõe tasustamise ja e-konsultatsiooni lisandumine parandavad meie kindlustatute võimalusi saada asjatundlikku perearstiabi,“ ütles haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.

Nõukogu kinnitas ka haigekassa arengukava, järgmise nelja aasta peamised ülesanded on:

- tagada teenuste, ravimite, meditsiiniseadmete ja hüvitiste kättesaadavus kasutades ravikindlustuse eelarvet otstarbekalt

- toetada kvaliteeti tervishoiusüsteemis

- kujundada inimeste teadlikkust ja suunata tervisekäitumist

- arendada organisatsiooni.

Uus juhatuse liige Kuldar Kuremaa

Uueks juhatuse liikmeks nimetatud Kuldar Kuremaa hakkab haigekassas tegelema finants – ja IT- valdkondadega. Kuremaa on tervishoiusektoriga kokku puutunud ka varasemalt, töötades finantsjuhina tervise arengu instituudis ja AS Ida-Tallinna keskhaiglas.

Ametisse asub Kuremaa 21. jaanuaril.