Haigekassa süüdistab Valdmanni alusetus rikastumises ning nõuab talt välja ülikalli vähiravimi Gliveci ostu kompenseerimiseks makstud 107 000 krooni, mis moodustab ligi kolme kuu raviraha, kirjutas Eesti Päevaleht.

Tallinna halduskohus oli kohustanud haigekassat Valdmannile selle summa ära maksma 21. augustil, kohe pärast naise kaebust.

Halduskohus põhjendas Valdmannile ravimi kompenseerimist sellega, et vastasel korral poleks naine siis alanud kohtuprotsessi lõpuni elanud.

“Septembri lõpus tegin haigekassale ettepaneku kohtuskäimine lõpetada,” ütles Valdmann eile Eesti Päevalehele. “Lubasin võtta kaebuse tagasi, kui pooled ei esita vastastikuseid nõudmisi.”

Valdmann nõustus protsessimata maksma nii enda advokaadi tasu kui ka 130 000 krooni kevadel ostetud ravimite eest. “Ma ei taha kohtus käia, vaid tahan elada normaalset elu,” ütles Valdmann.

Gliveci ühe kuu ravidoos maksab 40 000 krooni. Viimased uuringud näitavad, et tänu sellele rohule on naise haigus hakanud taanduma.

Oma õiguste eest seismiseks on haigekassa palganud kaks advokaati ühest Tallinna kalleimast advokaadibüroost Raidla & Partners ning kuulutanud kohtuistungid kinniseks.

Valdmann on nördinud eelkõige selle pärast, et Eesti õigussüsteem ei anna sellises situatsioonis nõrgemale vähimatki võimalust oma õigusi kaitsta. Kaotuse korral on võimalik Valdmannilt lisaks 107 000 kroonile välja mõista ka haigekassa advokaatide tasu, mis võib ulatuda 200 000 kroonini.

“Haigekassa on vähihaige vastu palganud minu ja kõigi maksumaksjate raha eest ühe kõige kallima advokaadibüroo,” lausus Valdmann. “Mina pean suutma advokaadile tasuda vaid oma palgast ja suutma vastu seista ametkonnale, kelle eelarve on viis miljardit.”

Valdmanni sõnul ei saa ta kaebust tagasi võtta, sest ta pole alusetult rikastunud, vaid vähihaigena ravimit ostes oma elu eest võidelnud. “Minu peale loodavad veel kuus patsienti,” lausus ta.

Haigekassa õigusi kaitsev advokaat Toomas Vaher teatas haigekassa seisukoha, mille kohaselt soostuksid nad põhimõtteliselt järeleandmisi tegema, kuid ei saa loobuda õigusabikuludest ning juba makstud 107 000 kroonist.

“Esialgse õiguskaitse määruse alusel välja makstud summasid käsitletakse alusetu rikastumise põhimõtete järgi tagastatava summana,” teatas Vaher. “Summat mitte tagasi nõudes rikuks haigekassa Gliveci kompenseerimist taotlenud patsientide võrdse kohtlemise põhimõtet.”

Lisaks Valdmannile on Gliveci kompenseerimist taotlenud ka haiguse viimast staadiumi põdev Madis Närep. Verevähihaigeid on Eestis üle kümne.

Nelja lapse isale Madis Närepile ei antud aasta eest elulootust. Nüüd, olles üks Gliveci ravimi saajast, on ta juba aasta normaalset elu elanud.

“Kui haigekassa pidi ravimi eest raha välja käima, siis oli Glivec halb, kui aga tasuta antakse, siis on nad rahul,” märkis Närep. “Minu aastatagused palatikaaslased on juba mulla all, sest neile ei võimaldatud korralikku ravi.”

Gliveci tootja teatas septembris pärast Valdmanni kohtuprotsessi algust, et tagab hädasolevatele Eesti patsientidele tasuta ravimi kuni rahastamisprobleemide lahendamiseni.