"Eelarve tegemine on pingeline ning ühelgi real ei tundu raha üle olevat," ütles Meditsiiniuudistele arvutitarkvarafirma Helmes nõukogu esimees Jaan Pillesaar.

Haigekassa saab kulutada vaid nii palju, kui sotsiaalmaksu ravikindlustuse osast eelarvesse raha laekub, kinnitasid ka haigekassa nõukokku kuuluvad A. Le Coqi juhatuse esimees Tarmo Noop ja Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse liige Tiit Kuuli.

Noop hoiatas, et kuna haigekassa tulud sõltuvad maksulaekumisest, ootavad haigekassat tõenäoliselt järgmistelgi aastatel negatiivsed eelarved.

"Reservid on võimalik ju aastaga ära kasutada, kuid siis on kogu süsteem peagi käpuli," kritiseeris ta ühte eelarve tasakaalustamise võimalust.

Juhul kui pikemas perspektiivis on näha, et Eesti tervishoiusüsteem ei suuda end ära majandada, tuleks Noobi sõnul hakata mõtlema inimeste ja ettevõtete omavastutuse suurendamisele töövõimetushüvitiste maksmisel või eraravikindlustuse süsteemi loomisele. Ravikindlustusmaksu tõstmist või teiste maksude lisamist Noop reaalseks ei pea.