Haruldase haiguse tõttu spetsiaalset toitesegu vajavate laste vanemad peavad igal kuul sadadesse eurodesse ulatuvad summad omast taskust välja käima või lootma heategevusele, kirjutab Eesti Päevaleht.
„Võib-olla alles siis, kui üks laps sellesse sureb, hakkab riik mõtlema,” rääkis kaheaastase Albiina isa Vitali Pleskov murelikult. „Selle” all peab mees silmas haruldast pärilikku ainevahetushäiret, mis mullu tema tütrel avastati.

Ehkki pruunisilmne Albiina näeb välja nagu täiesti terve laps, tuleb tal terviserikete vältimiseks kogu elu jooksul pidada peaaegu lihavaba dieeti ja juua spetsiaalselt selle haiguse jaoks mõeldud piimasegu. Kuni segu jätkub, ei tohiks tal isa teada terviseprobleeme tekkida.

Eelmisel sügisel ulatas abikäe Tartu ülikooli kliinikumi Lastefond, kes otsustas Albiina ja veel kahe sellist haigust põdeva lapse toiteseguga varustamise enda kanda võtta, esialgu aasta jooksul. Albiina pere on koos raviarstiga taotlenud haigekassalt ja ravimiametilt ka riigi toetust, ent tulutult.