Aastatel 1990-1995 langes sündivus Eestis 25 000 sünnilt 12 000-13 000 sünnini aastas. “Rahuaja tingimustes pole mulle teada teist analoogset olukorda,” ütles Habakuk PM Online’i teatel demograafia ja majandusarengu seminaril “Eesti 2050”.

Ta ennustab, et aastatel 2010-1015 tuleb igal aastal tööturule 11 000 inimest vähem, mistõttu puudujäävad töökäed tuleb asendada immigrantidega. Kümne aasta jooksul tähendab see tema hinnangul 110 000 võõrtöölist koos perekondadega.

Habakuk kinnitas, et immigratsiooni edasilükkamisega oleme juba hiljaks jäänud ning meie võimalus peitub suunatud immigratsioonis, mis toimuks ülikoolide ja tööandjate kaudu kvootide ja kvaliteedinõuete alusel. Vaba või poliitilistest kaalutlustest lähtuva sisserände nõrkustena tõi Habakuk välja arusaamatused kultuuride vahel ja eesti keele ja kultuuri nõrgenemise.

Võimaliku immigrantide lähtepiirkonnana nimetas rektor endist plaanimajanduse ala ja Kagu-Aasiat. Ehkki me võime tahta inimesi sisse tuua Euroopast, Põhja-Ameerikast ja Austraaliast, puudub sealsel tööjõul motivatsioon Eestisse tulla.

Habakuk rõhutas oma ettekandes ka Eesti ühiskonna madalat immigratsioonitaluvust. “Pressi positiivne või negatiivne suhtumine võib osutuda määravaks,” lisas rektor.