Karilaiu sõnul andis meedia peale ühte Eesti noormeeste kraaklemist Ridala vallas Haapsalule peksupealinna tiitli.

"See ebameeldiv tiitel on nagu rändkarikas, mida prooviti vahepeal anda Viljandile, siis kauakestvalt Pärnule," sõnas Karilaid, kelle hinnangul on teistelegi selle tiitliga omajagu liiga tehtud.

Karilaid viitas justiitsministeeriumi andmetele, et Läänemaal on kuritegevuse näitajad pidevad langustrendis. 10 000 elaniku kohta oli suurim kuritegevuse näitaja ikkagi Ida-Virumaal ja 2012. aastal langes Läänemaal vastav näitaja pea 10 protsenti.

Karilaid on seda meelt, et avalike korrarikkumiste vähenemise eest võib politseid kiita, võib Haapsalu kodanikke kiita, nii kooliõpetajaid kui lapsevanemaid. "Eriti olukorras, kus poliitikute rahasuunamised julgeolekusse ja haridusse pole olnud piisavad, eriti olukorras, kus sotsiaalmajandsuslikud pinged pigem on suurenenud," lisas volikogu esimees.

"Sildistada on kerge, kerge on ka solvata ja parastada. Raskem on näha tegelikke seoseid ja põhjuseid," ütles Karilaid.

Kuritegevus on probleemiks Eestis tervikuna

Karilaid tõdes, et kuritegevus on kahtlemata probleem Eestis tervikuna, eriti terav ja piinlik on perevägivalla juhtumid, mis tema sõnul näitavad meie meessoo väärtuspaketi probleemsemaid külgi.

"Me aga ei saa neid probleeme kinnistada ainult ühe küla, linna või asumiga ega ka rahvusega. Kui perevägivald on probleemiks, siis meie ühises kogukonnas tervikuna ja see pole seotud ühegi kindla piirkonnaga, vaid läbivalt kõigis 15 maakonnas eksisteerib see suhteliselt varjatud probleem," selgita Karilaid.

Samuti käib see laiem seos tema sõnul narkomaania, alkoholi liigtarbimise ja avalike kallaletungide kohta.

"Statistikaga võib mängida, seda võib ka mitmeti tõlgendada, aga see suurt tulu ei anna, sest kui me probleemide sisulisi põhjuseid ei tuvasta, siis jääbki kestma lõputu näpuganäitamine," ütles Karilaid.

Volikogu esimees kritiseeris ka ajakirjanikke, kelle võiks olla südametunnistus ja eesmärgiks on oma kutseau hoidine, mitte ainult efektse pealkirja otsimine.

"Nokastanud noormehi, kes tahavad oma füüsilisi võimeid joobes olekus valesti proovida, neid on leidunud läbi aastasadade," ütles Karilaid ja vatsa jaatavalt oma küsimustele, kas aitaks parem kodune kasvatus ja terve perekond, kus isal on vastutustundlik roll ja kas aitaks mitte ainult teadmistele, vaid ka väärtustele orienteeruv haridussüsteem?

Linna elukeskkond on üks parimaid

Volikogu esimees leiab, et Haapsalus on tõesti hea ja linn on paljudele eeskujuks.

"Haapsalut on läbi aastate kostitatud ilusate nimedega nagu Põhjamaade Veneetsia, Keiserlik Kuurort, kirjanike linn, lapsepõlve unistustemaa," loetles Karilaid.

"Mitte juhuslikult ei asu Haapsalus Ilon Wiklandi imedemaa, kindlatel põhjustel anti UNICEFi poolt meile lastesõbraliku linna tiitel, täiesti loomulikult on meie maakonna tunnuslause „turvaline pesapaik“," märkis Karilaid ja lisas, et Bullerby lastest mängufilmi sobiks just Haapsalus teha.

Haapsalu elukeskkond on volikogu esimehe sõnul üks Eesti parima kvaliteediga. "Taskukohased ja mitmekesised huviringid ja lasteaiateenus, kaasaegne universaalhall, uuendatud hooldekodu, Eesti üks kõrgeim sünnitoetus, imekaunis armunute promenaad," loetles Karilaid.

Nõrgaks kohaks peab ta olematu regionaalpoliitika tõttu vähenevat maksubaas ja madalat võimekust luua uusi töökohti - aga see on kõikide maakonnakeskuste probleem peale Tallinna.