Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on tal hea meel, et uued peremajad muudavad laste elutingimusi oluliselt paremaks. „Iga laps, liiatigi kui lapsel on vaja tavapärasest suuremat kõrvalabi, väärib korralikku kodu,“ ütles sotsiaalminister. „Haapsalu puhul on hea meel ka selle üle, et enamikele lastele on uutesse majadesse elama asumine sõna otseses mõttes kõrvalmajja kolimine, mis tähendab, et harjumuspärane elukeskkond laste jaoks ei muutu,“ lisas ta.

Haapsallu on ehitatud viis uut asenduskodu peremaja. Majad on projekteeritud ühekordsete ja avaratena ning hoonete välisviimistlus on puidust. Iga peremaja saab koduks kuni kaheksale lapsele, teatas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.


Peremajade ehituse peatöövõtu lepingu maksumus on 1 933 348 eurot. Haapsalu peremajade rahastus tuleb 75 protsendi ulatuses Euroopa regionaalarengu fondist ning riigi omaosalus on 25 protsenti. Ehituse peatöövõtu leidmiseks korraldati avatud riigihange, mille võitjaks tuli Elinord Ehitus OÜ.

Sotsiaalministeerium tegi lastesõbralike peremajade ehitamise plaanidega algust juba 2004. aastal. Tänaseks on valminud peremajad Pärsti vallas, Vinnis, Pärnus, Viljandis ja Narva-Jõesuus.

Lähiaastatel on ministeeriumil kavas reorganiseerida kõik riigile kuulvad asenduskodud. Aastatel 2012–2013 peaks valmima veel vähemalt 18 peremaja.

Mullu 20. veebruaril puhkes Haapsalu lastekodus tulekahju, milles hukkus kümme lastekodu kasvandikku ning osaliselt hävis lastekodu puithoone.