Hoolekogu esimehe Sirje Rehkalti sõnul on hoolekogu seisukohal, et direktor jätkab oma ametikohal.

Politsei on Lääne maavalitsuse esitatud avalduse alusel algatanud direktori suhtes väärteomenetluse tubakaseaduse rikkumise osas.

Lastekodu direktor Eve Kabin ise ei viibinud tervislikel põhjustel täna toimunud hoolekogu koosolekul. Lastekodu esindas direktori asetäitja Annely Nõupuu, kes andis ülevaate eelmise hoolekogu koosolekul püstitatud ülesannete täitmisest.

Nõupuu sõnul on personalile soetatud lukustatavad kapid, detailsed töökorralduse dokumendid on koostamisel ning valmivad hiljemalt 1. detsembriks. Kolme kasvatusala töötajaga on töösuhe lõppenud.

Rehkalti sõnul arutati tänasel koosolekul ka Haapsalu lastekodu peremajade valmimist ning asutuse üleandmist Haapsalu linnavalitsusele.

Lääne maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Kersti Lõhmus andis ülevaate peremajade ehitamisest ning asutuse üleandmise protsessi käigust. Peremajad valmivad järgmise aasta esimeses kvartalis.

Hoolekogu tegi 21. septembril toimunud koosolekul ettepaneku väärteomenetluse alustamiseks lastekodu direktori Eve Kabini vastu. Põlengu uurimistulemuste kohta tehtud kriminaalasja lõpetamise määrusest ilmnes, et direktor Eve Kabin rikkus tubakaseadust, kui lubas töötajatel lastekodu territooriumil suitsetada. Lääne maavalitsus esitas 28. septembril Lääne prefektuuri Haapsalu politseijaoskonnale teate väärteomenetluse algatamiseks direktori suhtes tubakaseaduse rikkumise osas ning politsei alustas väärteomenetlust.

Kriminaalasja lõpetamise määrusest selgus, et lastel oli juurdepääs kasvatajate isiklikele asjadele, sealhulgas tikkudele ja tulemasinatele.

Kriminaaluurimine ei tuvastanud Haapsalu lastekodu personali töös kasvandike hooldamise ja turvalisuse tagamisel sotsiaalhoolekande seaduse rikkumist, mis oleks mõjutanud tulekahju põhjustatud raske tagajärje saabumist. Küll aga selgus eeluurimisel, et üks kasvandik oli siiski voodi külge seotud. Eeldatavalt tegi seda kasvatajat laste hooldamisel aidanud teine kasvandik. Haapsalu põlengu uurimistulemustest nähtub, et lastekodus rikuti räigelt nii sise-eeskirja kui tuleohutuse reegleid.

Tulekahju puhkes Haapsalu lastekodus tänavu 20. veebruaril puhketunni ajal. Eksperdid tuvastasid, et põleng sai alguse hoone põhjapoolse tiiva välisukse juurest, kus paiknes puuvillariidega kaetud tugitool ning maas oli sünteetiline vaip. Tuli levis sealt läbi vahelae pööningule ja kandus hoone keskosa suunas. Ägeda vingumürgituse tõttu hukkus tulekahju käigus kümme hoone põhjatiivas oma tubades maganud lastekodu kasvandikku.