Esmaspäeval avab Haapsalu lasteraamatukogu ja kunstikooli ühisel õuel uksed laste loomingu- ja vabaajakeskus Iloni Aed. Ilon Wikland ise avamisele ei tule, kuid ta külastab Haapsalut ja omanimelist lasteparki sügisel.

Rootsi kunstnikule Ilon Wiklandile pühendatud lastepargi eesmärgiks on pakkuda atraktsioone, loomingulist tegevust ja mänguvõimalusi. Iloni Aed on koht, kus lapsed saavad mängida, joonistada ja tegeleda kirjandusega. Tubaseid tegemisi saavad lapsed toimetada kunstikooli ja lasteraamatukogu ruumes.

1999. aasta kevadel otsustas Haapsalu linnavalitsus rajada linna laste loomingu- ja vabaajakeskuse tähistamaks kuulsa kunstniku ja lasteraamatute illustraatori Ilon Wiklandi sidet Haapsaluga. Wikland veetis Haapsalus oma lapsepõlve, Teise maailmasõja ajal jõudis ta sõjapõgenikuna Rootsi, kus elab tänaseni. Ilon Wikland on kuulsaks saanud Astrid Lindgreni paljude lasteraamatute illustreerijana. Tema joonistas pildid maailmakuulsatele raamatutele “Pipi Pikksukk”, “Bullerby lapsed”, “Kalle Blomqvist” ja “Karlsson katuselt”.

Ilon Wikland sai hiljuti Rootsi valitsuselt prestiižika ja pika traditsiooniga autasu. Wiklandile määratud medal kannab nimetust “Illis quorum meruere labores” ja selle asutas 1784. aastal Rootsi kuningas Gustav III. Traditsiooni kohaselt määratakse see medal Rootsis isikutele, kes on oma tegevusalal andud silmapaistva panuse. Ilon Wikland pälvis medali ainulaadse võime eest elustada tegelaskujusid ja miljöösid nii enda kui Astrid Lindgreni loomingust.

Wiklandile pühendatud muinasjutuaed oli kavas avada juba eelmisel suvel, kuid see lükkus edasi, kuna haljastusega ei saadud õigel ajal valmis, ütles ETAle Haapsalu maavalitsuse suhtekorraldaja Ene Pajula.

Vaatamata avamisele pole aed veel lõplikult valmis. Tööd jätkuvad ka järgmisel aastal, mil paigaldatakse Arabella laev ja Piilupardi rong.