"Ilmselt raskemat riigivisiiti ei ole hetkel maailmas olemas," ütles Grünberg Delfile. Ta lisas, et probleemi tekitajaks on Hiina Rahvavabariik. "Nii kui ametlik kohtumine toimub, lubab Hiina sel riigil nö tooli alt ära võtta," märkis ta. Küsimus polegi Grünbergi sõnul Hiinas kui riigis, vaid nende kommunistlikus süsteemis, mis näeb kuritahtlikult ja ebaadekvaatselt dalai-laamas ohtu.

Ka Eesti riigijuhid on keeldunud dalai-laamaga avalikult kohtumast. Mitteametlikke kohtumisi on aga plaanitud mitmeid, kaasa arvatud riigikogus. "See ongi kummaline, et mitteametlikult on ta nii populaarne, et igaüks soovib teda näha. Samas on ka maailma nö demokraatlikud riigid niivõrd silmakirjalikud, et ametlikku kohtumist väldivad pea kõik nende riigijuhid," rääkis Sven Grünberg.

Grünberg tegi dalai-laamale ettepaneku Eestisse tulla 2008. aastal
Indias, millega Tema Pühadus ka kohe nõustus. "Tema parim sõber Eestis oli muidugi kadunud Linnart Mäll, kuid Tal on veelgi sõpru ja ta oli kohe Eestisse tulekuga nõus," lisas Günberg, kes organiseerib juba praegu dalai-laama augustikuus toimuvat visiiti. Kõigi eelduste kohaselt annab ta saabudes pressikonverentsi ning jätkabki siis mitteametlike kohtumistega.

Dalai-laamale on antud 1989. aastal Nobeli rahupreemia ning see on tema kolmas visiit Eestisse.