Tabivere vallavanem Kalmer Lain sõnas, et informatsioon tema juba esitatud lahkumisavaldusest on ekslik ning mingeid ametlikke toiminguid ta riigikokku mineku puhuks veel teinud ei ole.

„Töötan jätkuvalt vallavanemana. Olen küll volikogu esimehele suuliselt edastanud informatsiooni, et kui Paet jääb välisministriks ja Gräzin läheb europarlamenti, siis mina olen valmis riigikokku minema, nii et volikogu esimees teab, et selline avaldus võib tulla,“ ütles Lain ning lisas, et plaan lahkumisavaldus sisse anda oli tal alles siis, kui teda ametlikult riigikokku on nimetatud.

Laini sõnul ei ole ta niivõrd pettunud selles, et riigikokku ei saa, vaid hoopis selles, mida välisminister Urmas Paeti otsustusvõimetus asjaga seotud inimestele kaasa on toonud.

„Pigem olen pettunud selle asjaajamise peale. Kui esmaspäeval tehti ametlik avaldus, et Paet jääb Eestisse, siis eks mingil määral ole neid sisemisi korralduslikke asju tehtud. Natuke on inimesi informeeritud, et selline muutus tuleb, ja on kahju, et inimesi on solgutatud,“ lausus Lain.

„See ei ole inimlik. Nii suures poliitikas tegutsev inimene ei saa niimoodi mängida, et täna lähen ja homme ei lähe. Natuke väiksemad inimesed võib-olla võivad endale midagi sellist lubada, aga kui suures poliitikas juba sõna anda, siis tuleb sõna pidada,“ lisas ta.

„See, kas riigikokku saab või ei saa, on omaette küsimus, aga see on kindel, et inimestega ei saa niimoodi teha.“

Tabivere vallavanem Kalmer Lain on osa ahelast, mis sõltub välisminister Urmas Paeti tänasest otsusest Brüsselis eurosaadikuna jätkata. Et europarlamendi saadik Andrus Ansipist saab digivolinik, jääb tema koht Brüsselis vabaks. Nimekirja järgi oleks järgmine kandidaat sellele kohale Urmas Paet, kes on otsust minemise või jäämise kohta vaaginud juba üsna pikalt.

Otsustanuks Paet, et jätkab tööd valitsuses, oleks tema asemel Euroopa parlamenti saadetud riigikogu liige Igor Gräzin, kes on varem ajakirjanduses kinnitanud enda nõusolekut Brüsselisse minna. Sellisel juhul oleks Gräzinit riigikogus asendama asunud valimisnimekirjas järgmisena paiknenud Tabivere vallavanem Kalmer Lain.

Kui eelmisel nädalal teatas Paet, et on lõpuks otsuse teinud ning valib välisministri kohal jätkamise, hakkasid nädalavahetusel liikuma jutud, just kui oleks minister uuesti ümber mõelnud. Täna teatas Paet, et soovib siiski Brüsselis europarlamendiga liituda.

Lõpliku otsuse selle kohta, kes jääb ja kes läheb, teeb täna valimiskomisjon.