Pärast seda, kui riigikogu otsustas läinud veebruari keskel hüvitada kunagistele Riikliku VEB Fondi sertifikaatide omanikele nende nõuded sihtasutuse VEB olematu vara müügist, pöördusid pettasaanud ettevõtted riigikohtusse. Oma miljonid Venemaale kaotanud ja nüüd ka Eesti riigis pettunud firmad jätkavad meeleheitlikku võitlust, kuigi nii valitsus kui ka riigikogu on ohvritele otsustavalt selja pööranud.

Eesti Panga uus president Ardo Hansson on avalikkusele lubanud, et teeb kõik tõe väljaselgitamiseks VEB fondi loos, milles on elevust tekitanud Eesti keskpankuritele süüks pandavat võltsimiskahtlust.

“Minu teada pole Eesti riik astunud tänase päevani ainsatki sammu, et seda VEB fondi asja üldsusele vähegi selgitada,” ütleb reformierakondlasest riigikogulane Igor Gräzin, kes on VEB temaatikaga olnud otse või kaude seotud alates 2000. aastast, kui seisis advokaadibüroo Bachmann ja Partnerid hingekirjas.  Praegu on asi jõudnud poliitiku sõnul kõige kõrgemale võimalikule tasemele — riigikohtusse -, kuid ega sellestki tarvitse tõe väljaselgitamiseks piisata.

“Ma arvan, et parim variant praeguses olukorras oleks rahvusvaheline audiitorikomisjon,” pakub Gräzin välja lahenduse. “Riigikogu tase jääb siin madalaks ja põhjus on väga lihtne — riigikogu ei ole antud küsimuses objektiivne.”