Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik erakond tegid otsuse teha presidendivalimistel koostööd. Üheskoos otsustati esitada riigikogu esimeses valimisvoorus ühiseks presidendikandidaadiks Eiki Nestor ja teises Siim Kallas.

Täna esitati Nestori toetusallkirjad vabariigi valimiskomisjonile, aga Gräzini toetusallkirja sellel polnud. Gräzin selgitas, et ta on Nestoriga presidendiameti mõttetusest kümneid kordi rääkinud, aga ta ei jõudnud enne tänast hommikut Nestorilt üle küsida, kas presidendikandidaat Nestor on oma varasematele seisukohtadele truuks jäänud.

Gräzin kinnitas, et esmaspäevasel presidendivalimisel hääletab ta Nestori poolt, sest Nestor on ainus presidendikandidaat, kes saab aru, et Eesti on parlamentaarne riik ja ei ürita presidendina oma volitusi laiemaks kiskuda, kui põhiseadus lubab.

Üldiselt aga arvab Gräzin, et presidendi institutsioon tuleks Eestist kaotada, presidendi esindusroll tuleks aga anda riigikogu esimehele, nagu oli Eesti vabariigis enne 1933. aastat.

"Eesti oli kuldne riik kuni 1933. aastani. Lisaks on see ka väga tõusiklik ja ebaesteetiline institutsioon. Mõelge ainult presidendi nende pingviinide paraadide peale. Inimene, kellel on vähegi ilumeelt, ei saa seda vaadata. See vaid näitab, kui mõttetu ja tõusiklik see on. Selles peegeldub eestlase igatsus mõisa järele, et oleks, kuhu koogutada, kuhu vilja viia ja kus peksa saada," ütles Gräzin.

Presidendiameti kaotamine eeldaks küll veel paari väiksemat muutust. Kõigepealt oleks vaja riigikogule veel ühte aseesimeest, et riigikogu esimees saaks oma tööga hakkama. Riigikogust tulevate seaduste põhiseaduspärasuse kontrollimine eeldab aga õiguskantsleri büroo tugevdamist.

Gräzini sõnul on tal riigikogus antud küsimuses 20-30 mõttekaaslast. Eesti presidendid on vaid ühe korra täitnud oma rolli. See oli Lennart Meri esimesel ametiajal, sellal kui teine ametiaeg oli juba vigasid täis. Viimased kümme aastat, kui president on olnud Toomas Hendrik Ilves, kuuluvad aga pigem ajakirjale Kroonika.

Riigikogu teises valimisvoorus seatakse üles Gräzini erakonnakaaslane Siim Kallase kandidatuur. Gräzin arvas, et Kallase poolt jätab ta hääletamata. "Plaan on, et ma ei osale üldse selles hääletuses, sest leian, et seda ei ole vaja," teatas Gräzin.