Andres Jõesaar teatas laupäeval oma otsusest astuda ERR-i nõukogu esimehe kohalt tagasi. Ühtlasi tegi ta ettepaneku nimetada uueks juhiks Hagi Šein. Gräzin ütles BNS-ile, et Jõesaare ettepanek tuli talle ebameeldiva üllatusena.

„Ringhäälingunõukogu ei ole dünastia ja lahkuv esimees oma järglasi nimetada ei saa. Kui ma seni oleks ehk Šeini valimist toetanudki, siis nüüd pärast Jõesaare ettepanekut on tal plekk küljes. Mis puudutab Hagi Šeini isikut, siis ta on elav teleklassik ja tema kui inimese vastu ei ole mul mitte midagi. Lisaks sellele on ta õppejõud ja autoriteet," lausus Gräzin.

Gräzini sõnul ei mõelnud ka Andres Jõesaar ilmselt Šeini kandidatuurile toetust avaldades, et tema sõnadest võib selliseid probleeme tekkida. „Piltlikult öeldes me oleme protseduuriliselt komistanud laugja maa peal. Eks püüame rääkida ja vaadata, mis ERR-i nõukogu esimehega edasi saab. Üks variant on see, et võtame Andres Jõesaare tagasiastumise vastu ja pärast seda juhib kehtiva korra järgi koosolekut nõukogu kõige vanem liige. Vanim liige minu teada ongi Šein,“ märkis Gräzin.

Kreitzberg, Tuus ja Herkel Šeini poolt

Ringhäälingunõugusse kuuluv sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Peeter Kreitzberg ütles BNS-ile, et tema hinnangul on Hagi Šein igati kompetentne ja tasakaalukas inimene jätkamaks Andres Jõesaare tööd. Kreitzbergi sõnul kavatseb ta hääletada ERR-i nõukogus Šeini esimeheks valimise poolt.

Ta avaldas lootust, et Šeini kuulumine Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) ei saa takistuseks tema saamisele ERR-i nõukogu juhiks, sest ka teised riigikogusse mittekuuluvad liikmed peale Andres Jõesaare on kas otse või kaudselt seotud mõne erakonnaga. "Samas on Šein meedia professionaal ja vastava valdkonna professor," märkis Kreitzberg.

ERR-i nõukogusse kuuluv riigikogu keskerakondlasest liige Marika Tuus ütles BNS-ile, et ta toetas varem küll Peeter Kreitzbergi valimist ERR-i nõukogu juhiks, aga kuna Kreitzberg ise peab võimalikuks kompromisskandidaadiks Hagi Šeini, on ka tema nõus Šeini toetama. Tuus tõdes, et Šein on oma ala tunnustatud tippspetsialisti ja endine ETV juht.

"Mis puutub Šeini kuulumist SDE-sse, siis pole ta ju ainuke niinimetatud "ekspert", kes on poliitik. Samuti on ju poliitilise partei esindaja täna eksperdiks nimetatud endine riigikogu liige Ela Tomson [IRL]. Ühte või teise poliitilisse rühmitusse kuulumine ei tohiks ju olla takistuseks erialase töö tegemisel. Kindlasti ei näe ma võimalust, et uueks juhatuse esimeheks tuuakse inimene väljastpoolt nõukogu. Ilmselt ei võimaldaks seda ka seadus," lausus Tuus.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva riigikogu saadiku ja ringhäälingnõukogu liikme Andres Herkeli hinnangul on Šein loogiline kandidaat ERR-i nõukogu juhi kohale.

"Kahtlemata võib ettepanekuid veel tulla. Aga kui me lähtume sellest, et kandidaat ei tohi olla ühegi erakonna liige, siis valikuid peaaegu pole. Peame ka arvestama, et tegemist on ülilühikese ajaperioodiga, sest pärast tuleva aasta märtsis toimuvaid riigikogu valimisi muutub ERR-i nõukogu koosseis. Kuna eriti valimiseelsel ajal ei pruugi ükski riigikogu fraktsioone esindav kandidaat saada üldist toetust, siis on Šein üsna loogiline ettepanek, sest ta ei ole tegevpoliitik," ütles Herkel BNS-ile.

Šein ise esimehe kohaga nõus

Šein ütles esmaspäeval BNS-ile, et on valmis vajadusel ERR-i nõukogu esimehe kohale asuma. Šeini sõnul ei ole talle esimehe kohta tingimata tarvis, aga ta ei hoiaks ka sellest kohustusest kõrvale, kui see on vajalik.

ERR-i nõukogu esimees Andres Jõesaar otsustas suvel juhtunud traagilise liiklusõnnetuse tõttu oma ametikohalt lahkuda, ringhäälingunõukogu uue juhi valimine toimub 23. novembril.

Jõesaar sai 25. oktoobril kahtlustuse ühe inimese surmaga ja teisele raskete vigastustega lõppenud liiklusõnnetuse põhjustamises. Eeluurimisel kogutud andmetel sõitis Jõesaar oma Volvoga ristmikule punase fooritule ajal, mis põhjustaski traagilise õnnetuse.