Seinte puhtana hoidmiseks tellib linn grafiti eemaldamise teenust Kaviko Kaubanduse OÜ-lt, kelle Grafitiabi-nimelisi busse võib näha aeg-ajalt linna peal liikumas. Osaühingu juhataja Kalle Viidingu sõnul on vanalinna ehitiste pealt grafiti eemaldamine keeruline.

“Paljast paekiviseina ei saa ju liivapritsiga puhastada, sest sein kuluks lihtsalt ära. Samuti ei saa seda üle värvida,” lausus Viiding. “Grafitist vabanemiseks kasutame survepesurit ja loodusele ohutuid mitteabrasiivseid pesuvahendeid. Siiski kipub ka nende puhul vanalinna majade lubivärv koos grafitiga maha tulema.”

Tallinna keskkonnaameti juhataja Tõnu Tupitsa sõnul on seinte määrimine muutunud viimasel ajal järjest atraktiivsemaks. Tihti on sodimise tagajärjel määritud pind igaveseks rikutud ja sealjuures kannatavad erilist kahju ajalooliselt väärtuslikud hooned, mille puhul fassaade endisesse korda enam ei saa. “Meie tähelepanekute järgi puudub vandaalidel igasugune sisetunne ehk mida ja kus saab määrida. Ei ole siinjuures erandiks ei haiglad ega pühakojad. Samuti ei ole peamisteks sodijateks poisikesed, vaid täies elujõus mehed ja naised, kellest paljudel on kindel sissetulek,” rääkis Tupits.

Viidingu sõnul tuleb ettevõttele aina rohkem tellimusi, päevas ulatub nende arv mõnest mõne-kümneni. Oma osa on selles linnal, kes muretseb aina rohkem seinte puhtuse eest, osa selles, et grafiti levib järjest rohkem. “Juurde tuleb ka eratellijaid, sest grafiti on illegaalne,” lausus Viiding.

Kõige rohkem on Tallinnas grafitit raudteede ääres, palju võib seda näha ka Lasnamäel äsja renoveeritud fassaadidel. Viidingu kinnitusel on sellised paneelmajad vahel ühed ohtlikumad kohad, kust grafitit eemaldada. “Ekstreemsemad näited, kust oleme grafitit puhastanud, on Toompea müür ja üheksakorruselise maja otsasein alt katuseservani välja. Seal, kus grafiti tegijad on eluga riskinud, meie seda tegema ei hakka. Meie tellime vajaduse korral tõstuki või tellingud,” seletas Viiding.

Linnavalitsuse 300 000 krooni suurune eraldis reservfondist on grafiti eraldamiseks esmakordne. Kalle Viidingu sõnul maksab lihtsamal juhul objekti puhastamine 400–500 krooni ruutmeeter, raskema objekti puhastus tuhat krooni ja rohkem. Väljakutse ise maksab 600 krooni.

Tõnu Tupitsa kinnitusel on raske öelda, kui palju võib tegelikult kuluda raha grafiti eemaldamiseks. “Suurem osa määritud pindadest kuuluvad eraomandisse, mida linn oma vahendite eest ei puhasta. Arvan, et vajadus puhastada on suurusjärgu võrra suurem olemasolevatest võimalustest,” ütles Tupits ja lisas, et linnaelanikud peaksid sodimise avastamisel teavitama sündmusest politseid, samuti võiksid vanemad tähele panna, milliste hobidega tegeleb nende järelkasv.

Seinte sodimise puhul on tegemist tahtliku võõra vara rikkumisega, mille eest võidakse määrata rahaline karistus või ulatuslikuma kahju puhul vabadusekaotus.