Auto vajas remonti ja see polnud läbinud tehnoülevaatust.

Suvilas olid ka kaks 15-aastast Rannu keskkoolis õppivat tüdrukut, Elisa-Angelika ja Steni tüdruk Getter. Tüdrukud olid klassiõed ja pidid sügisel minema üheksandasse klassi. Kokku oli suvilas kaheksa noort.

Peol grilliti ja joodi alkoholi ning tunnistajate sõnul oli „Randy väga purjus, teistest aru ei saanud.” Sõbrad nägid samuti, et Randy oli küllaltki purjus, ja peitsid enne lahkumist Audi võtmed tema eest ära, kuid noormees auto võtmed kiiresti üles. Peale tema istusid autosse ka Sten, Getter ja Elisa-Angelika.

Vähem kui viis minutit hiljem sõitis Randy suurel kiirusel Elva poole suundunud seltskonnast mööda. Vallapalu-Rannaküla maantee on üpris kitsas, kuid lauge. Tunnistajate sõnul tegi Randy juba siis suurel kiirusel väga ohtliku möödasõidu.

Umbes kümme kilomeetrit enne Rannut sõitis seltskonnale vastu heledat värvi sõiduauto. Veidi hiljem nähti asfaltteel pidurdusjälgi. Ühed olid Audi omad, teised võivad, aga ei pruugi sama sündmusega seotud olla. Audi oli teelt välja kihutanud ja vastu puud sõitnud.

Lõuna prefekt Tarmo Kohv ütles Päevalehele, et praegu ei ole veel kindalt teada, kas raske õnnetuse ajal sõid auto roolis olnud mees oli rooli istudes tarvitanud alkoholi, küll aga on selge, et traagilise lõpu jaoks olid olemas kõik muud komponendid: juhtimisõiguse puudumine, juhi teadaolev riskikäitumine liikluses, lubatud sõidukiiruse ületamine ja kitsas tee.