Riigikogu kantselei andmetel oli riigikogu XIII koosseisu kõikide lähetuste päevarahade kogusumma 2015. aastal 26 880,60 eurot.

Välislähetusel viibiv parlamendisaadik, kes läheb välislähetusse mõne delegatsiooni või toetusrühma koosseisus,saab lisaks palgale ka päevaraha. Mis summadest jutt käib ning millest päevaraha oleneb, vastab riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver.

Kas päevaraha suuruseks on 32, 50 eurot või mõni muu summa?

Riigikogu liikmele makstakse välislähetuses viibimise aja eest päevaraha, mille suurus on üldjuhul 50 eurot.* Kui lähetus on pikem kui 15 päeva, on päevaraha suurus alates 16. päevast 32 eurot. Päevaraha suurus ei sõltu asukohamaa hindadest ega ürituse iseloomust. 50 eurot on lähetuse päevaraha maksuvaba piirmäär.

*Välislähetuses viibimise päevaraha määr on alates 1. jaanuarist 2016 50 eurot, 2015. aastal oli selleks 32 eurot.

Millest oleneb päevaraha maksmine ja selle suurus?

Päevaraha määra võib vähendada kuni 70 protsenti, kui lähetuskohas viibimise ajal tagatakse lähetatule tasuta toitlustamine. Samuti võib lähetatava riigikogu liikme soovil päevaraha vähendada või päevaraha üldse mitte maksta.

Päevarahade maksmise aluseks on juhatuse poolt kinnitatud lähetustaotlus. Näiteks kui saadik ei ole lähetustaotlust esitanud, siis lähetusega seotud kulusid ka ei kaeta.

Kas lähetustaotlust saab esitada ainult neile ametlikele välislähetustele, mis on üldjuhul ka riigikogu eelinfos kirjas?

Eelinfos tuuakse välja need lähetused, kuhu saadikud on lähetatud. Ehk millede kohta on olemas riigikogu juhatuse otsus.

Suurim välislähetusel käija aastal 2015 oli Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees ja majanduskomisjoni liige Kalle Palling (Reformierakond), kes käis 15 eri lähetusel, mis kestsid kokku 39 päeva. Neist istungitelt puudumisi oli 17. Teisel kohal oli reformierakondlane ja õiguskomisjoni liige Imre Sooäär 39 välislähetusel viibitud päevaga. Neist riigikogu istungitelt puudutud päevi oli 13. ning kolmandal samuti Reformierakonna liige ja väliskomisjoni liige Eerik-Niiles Kross 38 välislähetusel viibitud päevaga. Neist istungitelt puudutud päevi oli 14.

Reformierakondlastele järgnes EKRE saadik Jaak Madison.

Vaata lähemalt tabelist, kes olid suurimad välislähetusel käijad!